Przejdź do głównej zawartości

Muffiny ze szpinakiem - wegetariańskie.

Nowa wersja babeczek ze szpinakiem, tym razem wegetariańskie i z większą ilością dobrych rzeczy :D
 Są naprawdę dobre, idealne do szkoły, pracy. Z lekkim serkiem śmietankowym smakują jeszcze lepiej!
  • 150 g startej marchwi
  • 1 szklankę mąki żytniej
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1 łyżka otrębów pszennych lub owsianych
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 130 g mrożonego szpinaku
  • 1 duża cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 50 ml oleju
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • pół łyżeczki - ziół prowansalskich, papryki ostrej, imbiru
  • sól, pieprz do smaku


Cebulę drobno pokroić. Podsmażyć, aż ładnie się zeszkli. Dodać drobno pokrojony czosnek i szpinak. Smażyć na wolnym ogniu do momentu rozmrożenia się szpinaku i odparowania większej części wody.
Wszystkie mokre składniki, czyli: marchew, jajka, olej, szpinak z cebulą, jogurt naturalny dokładnie wymieszać. W osobnej misce wymieszać suche składniki: mąkę, płatki owsiane, otręby, proszek do pieczenia, przyprawy. Suche wsypujemy do mokrych. Dobrze mieszamy, aby nie powstały żadne grudki z mąki. Jeżeli potrzeba, na sam koniec doprawić. Masę przekładamy do formy na muffiny, najlepsza będzie silikonowa. Jeżeli macie blaszaną, nie używajcie papilotek, tylko wysmarujcie je tłuszczem i obsypcie mąką lub bułką tartą. Nakładamy po dosyć dużej łyżce do każdej foremki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 ºC, na około 30 minut. Muffiny sprawdzić najlepiej wyciągając jedną i gdy ją przekroimy, wtedy będziemy wiedzieli, czy już są gotowe, czy nie.
I gotowe! Są naprawdę dobre i proste w przygotowaniu, polecam!











No i jak? Skusisz się?

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Rozgrzewająca kasza manna z jabłkiem i cynamonem - idealna na jesienne śniadanie!

Bienenstich - niemiecki klasyk!

Lemoniada brzoskwiniowa - idealna na upalne dni!