Przejdź do głównej zawartości

Babeczki ze szpinakiem - pierwsze wytrawne babeczki.

Dzisiaj na blogu pierwszy przepis na wytrawne babeczki.
Znalazłam przepis, ale zmieniłam ze słodkich na wytrawne. Są idealne na drugie śniadanie lub  na to coś, na co macie ochotę, ale nie wiecie, co to jest :D

Inspiracją stał się ten przepis -> klik

Potrzebujecie:

  • 1 dużą marchew
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki żytniej
  • 0,5 szklanki płatków owsianych
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g mrożonego szpinaku
  • 2 duże jajka
  • 2 plastry szynki Szwarcwaldzkiej 
  • 3 łyżki sera twarogowego
  • 2 łyżki tartego sera żółtego
  • 50 ml oleju/oliwy
  • 0,5 szklanki mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • zioła - bazylia, zioła prowansalskie itp.
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Marchew zetrzeć na małych oczkach. Podsmażyć szynkę i czosnek, dodać do tego szpinak i czekać, aż się rozmrozi i trochę odparuje. Odstawić do ostudzenia. Marchew, szpinak, jajka, mleko, sery, olej wymieszać. Przyprawić. Suche składniki połączyć ze sobą. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Babeczki najlepiej piec w formach silikonowych lub natłuścić dobrze metalowe blachy. Papierowe papilotki niezbyt się nadają, ponieważ źle się je oddziela od babeczki :D
Do foremek przekładamy około 1 sporej łyżki masy. Pieczemy w temp. 180  ºC, ok. 20 minut. Nie używajcie termoobiegu, bo babeczki będą suche. Najlepiej dać na opiekanie góra/dół.
No i to chyba tyle, pierwsze wytrawne babeczki : D

Babeczki dobrze smakują z serkiem chrzanowym, możecie nawet dodać odrobiny chrzanu, babeczki będą jeszcze lepsze!





Przepis bierze udział w konkursie: "Blogerzy w zbożu"




Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Rozgrzewająca kasza manna z jabłkiem i cynamonem - idealna na jesienne śniadanie!

Bienenstich - niemiecki klasyk!

Lemoniada brzoskwiniowa - idealna na upalne dni!