Dzisiaj na blogu pierwszy przepis na wytrawne babeczki.
Znalazłam przepis, ale zmieniłam ze słodkich na wytrawne. Są idealne na drugie śniadanie lub na to coś, na co macie ochotę, ale nie wiecie, co to jest :D
Inspiracją stał się ten przepis -> klik
Potrzebujecie:
Do foremek przekładamy około 1 sporej łyżki masy. Pieczemy w temp. 180 ºC, ok. 20 minut. Nie używajcie termoobiegu, bo babeczki będą suche. Najlepiej dać na opiekanie góra/dół.
No i to chyba tyle, pierwsze wytrawne babeczki : D
Babeczki dobrze smakują z serkiem chrzanowym, możecie nawet dodać odrobiny chrzanu, babeczki będą jeszcze lepsze!
Znalazłam przepis, ale zmieniłam ze słodkich na wytrawne. Są idealne na drugie śniadanie lub na to coś, na co macie ochotę, ale nie wiecie, co to jest :D
Inspiracją stał się ten przepis -> klik
Potrzebujecie:
- 1 dużą marchew
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki żytniej
- 0,5 szklanki płatków owsianych
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 g mrożonego szpinaku
- 2 duże jajka
- 2 plastry szynki Szwarcwaldzkiej
- 3 łyżki sera twarogowego
- 2 łyżki tartego sera żółtego
- 50 ml oleju/oliwy
- 0,5 szklanki mleka
- 2 ząbki czosnku
- zioła - bazylia, zioła prowansalskie itp.
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Do foremek przekładamy około 1 sporej łyżki masy. Pieczemy w temp. 180 ºC, ok. 20 minut. Nie używajcie termoobiegu, bo babeczki będą suche. Najlepiej dać na opiekanie góra/dół.
No i to chyba tyle, pierwsze wytrawne babeczki : D
Babeczki dobrze smakują z serkiem chrzanowym, możecie nawet dodać odrobiny chrzanu, babeczki będą jeszcze lepsze!
Przepis bierze udział w konkursie: "Blogerzy w zbożu"
bardzo fajnie Ci wyszły :)
OdpowiedzUsuń