Przejdź do głównej zawartości

Torciki rabarbarowe - idealne na lato!

Mini torciki :D Idealne na ciepłe dni, nie potrzeba ciężkich kremów, dużych form czy talerzyków dla gości :)
Są idealne, akurat "na raz", lekkie i smaczne no i z rabarbarem!

A jak się je robi?
Może i jest trochę roboty, ale warto!

potrzebujecie

Biszkopt:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • pół szklanki mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Masa rabarbarowa:

  • 4-5 łodyg rabarbaru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
Krem:

  • 250 g twarogu mielonego (co najmniej 2 razy)
  • cukier do smaku


Biszkopt:
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i miksować aż się rozpuści. Do białek, po kolei dodawać żółtka, każde miksując. Mąki wymieszać. Przesiać do masy z jajek i delikatnie, już nie za pomocą miksera, tylko najlepiej silikonowej łopatki, wymieszać.
Są 2 opcje pieczenia, albo wylać ciasto na formę wyłożoną papierem, rozprowadzić tak aby mniej więcej miała 2-3 cm grubości. Druga opcja jest taka, jeżeli macie formę na ciastka, to wysmarować ją masłem, wysypać mąką i mniej więcej po łyżce nałożyć. Piec w temp. 170 ºC przez ok. 10 min. Tak aby ciasto było lekko przyrumienione. 
Ciasto pozostawić do wystudzenia, jeżeli piekliście biszkopt na blasze, możecie wykroić kółka za pomocą szklanki lub specjalnych pierścieni. Jeżeli piekliście w blaszkach na ciastka, wystarczy tylko delikatnie powyciągać i przekroić na pół.

Masa rabarbarowa:
Rabarbar pokroić w kostkę. Wrzucić do rondla i gotować z połową szklanki wody i cukrem. Gotować tak długo aż rabarbar się rozgotuje. Na sam koniec wsypać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Jeżeli masa będzie za gęsta, wystarczy dolać wody, jeżeli zbyt rzadka dodać mąki.

Gdy biszkopty mamy już przekrojone, nakładamy masę rabarbarową i przykrywamy drugą częścią, tak robimy z każdym biszkopcikiem. 

Krem:
Twaróg zmiksować z cukrem według uznania. Można dodać odrobinę ziaren z laski wanilii, ja nie dodałam ale myślę, że będzie dobrze smakować.
Twaróg przełożyć do rękawa cukierniczego z odpowiednią tylką i przyozdobić torciki.  Wstawić do lodówki na godzinę.

I gotowe! Mini torciki rabarbarowe!

Polecam, są naprawdę dobre :D









Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Rozgrzewająca kasza manna z jabłkiem i cynamonem - idealna na jesienne śniadanie!

Bienenstich - niemiecki klasyk!

Lemoniada brzoskwiniowa - idealna na upalne dni!