Przejdź do głównej zawartości

Duże muffiny czekoladowo-bananowe, idealne na coś w międzyczasie.

Muffiny - duże, sycące idealne na drugie śniadanie lub podwieczorek, może i nawet na śniadanie się nadadzą :D
Ja muffiny robiłam na sesję, ponieważ szły do studia fotograficznego, gdzie dzieci z kółka robiły im zdjęcia :)
Miło było, gdy widziało się, swoje muffiny w roli modelek :D

No a teraz do przepisu

Muffiny czekoladowo-bananowe (7 sztuk)
inspiracja - tutaj


  • 1 szklanka mąki żytniej
  • łyżka płatków owsianych
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 dojrzały banan
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • mniej niż 1/3 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • kilka kostek czekolady, ok. 8 kostek
Mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane, cukier - mieszamy w jednej misce. Wszystkie mokre składniki, tzn. jajko, olej, mleko, rozgnieciony banan wymieszać w osobnej misce. Zawartości obydwóch misek połączyć, dodać pokrojoną czekoladę. Mieszać aż do połączenia się składników, nie dłużej. Do formy na muffiny włożyć papilotki lub kawałek papieru do pieczenia. Wypełnić foremki do brzegu ciastem. Muffiny dosyć rosną więc będą duże : ) Mi wyszło 7 muffin. Muffiny pieczemy ok. 25 min w temp. 200 ºC.
No i gotowe! Duże, czekoladowe, bananowe - pycha!








A tu kilka zdjęć kolegi Michała - zapraszam na jego fanpage - klik





Jeszcze raz dziękuję uczestnikom kółka fotograficznego jak i prowadzącemu :)

Komentarze

  1. Chętnie zabierałabym takie do pracy, na drugie śniadanie :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Urosły bez proszku do pieczenia ? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oo dopiero teraz widzę, najwidoczniej zapomniałam, ale już w opisie jest :)
      Dziękuję za zauważenie.

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Rozgrzewająca kasza manna z jabłkiem i cynamonem - idealna na jesienne śniadanie!

Bienenstich - niemiecki klasyk!

Lemoniada brzoskwiniowa - idealna na upalne dni!