Przejdź do głównej zawartości

Muffiny z twarogiem i jagodami.

Muffiny, robi je się szybko, są dobre, idealne na drugie śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia.
Potrzeba tylko kilka składników, które raczej każdy ma w domu, dodatki - według uznania, słone, słodkie, jakie chcecie. 
Dzisiaj mam dla was muffiny z jagodami, są pyszne! Dawno takich nie jadłam! 


Muffiny z twarogiem i jagodami
mi wyszło ok. 18 muffinek
ciasto:
  • 3 szklanki mąki żytniej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 szklanka kefiru/maślanki
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2/3 szklanki oleju 
  • skórka otarta z połowy cytryny
nadzienie:
  • 200 g twarogu naturalnego
  • cukier do smaku
  • łyżka soku z cytryny
dodatkowo:
  • 300 g jagód
Piekarnik nagrzewamy na temp. 170 ºC. 
Składniki na nadzienie mieszamy, dodajemy cukru według uznania. 
Na ciasto, suche składniki: mąka, proszek do pieczenia, cukier mieszamy razem. W osobnej misce mieszamy mokre składniki, jajka, olej, kefir, jogurt, skórka z cytryny. Zawartość misek mieszamy aż do połączenia składników, nie dłużej. Do przygotowanych wcześniej formy, wyłożonej papilotkami, dajemy po łyżce ciasta. Następnie dajemy ser, nie za dużo, ok. łyżeczki. Następnie "przykrywamy" wszystko łyżką ciasta. Na sam koniec, na samą górę dajemy jagody. Wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut, aż do ładnego przyrumienienia.
Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem. I gotowe! 
Może przepis wygląda na straszny, długi i skomplikowany, ale taki nie jest. Muffiny robi się szybko i nieskomplikowanie : )

To jak? Wypróbujecie?




















Komentarze

  1. Cześć:)
    Wiem że z anonima ale nie jestem zalogowana, ale może odpiszesz:) Co robisz że babeczki wychodzą ci w papilotkach( nw czy dobrze napisałam) takie idealne? dajesz je jeszcze do plastikowych czy gumowych foremek? czy jak? mi się wylewają, rozpłaszczają(nie ważne jaką ilość dam do foremki) i po prostu brzydko to wygląda:/ /aga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że wiem o co chodzi :p po protu nie piecze się w samych papilotkach, najlepiej kupić metalowa formę na muffiny, często są po 12, i tam włożyć papilotki. Papilotki działają jak papier do pieczenia, więc potrzebujesz jakieś blachy. Metalowe są dostępne wszędzie, bo dobry cenach. Silikonowe też są dobre, tam nie trzeba nawet używać papilotek :)

      Mam nadzieje, że moja odpowiedź wystarczy :p

      Usuń
  2. ok dzięki:) /aga

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Rozgrzewająca kasza manna z jabłkiem i cynamonem - idealna na jesienne śniadanie!

Bienenstich - niemiecki klasyk!

Lemoniada brzoskwiniowa - idealna na upalne dni!