Przejdź do głównej zawartości

Sernik jogrutowy na zimno z truskawkami i miętowym cukrem!

Sezon truskawkowy w pełni :D Dżemy narobione, kompoty w słoikach. Teraz trzeba wymyślać co dalej z truskawkami. Robię lody, koktajle. Dzisiaj wymyśliłam, że zrobię mini sernik, jednodniowy dla 4 os.
Sernik jogurtowy z ciasteczkowym spodem i truskawkami na górze posypany cukrem miętowym.
Co ważne robi się go bardzo szybko, więc możecie zrobić go rano i po południu będzie idealny!


Sernik jogurtowy z truskawkami na zimno, posypany cukrem miętowym

spód:

  •  40 g herbatników
  • 30 g otrębów owsianych lub pszennych
  • 2 łyżki masła
masa twarogowo-jogurtowa

  • 300 g twarogu
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 2 - 3 łyżki cukru
  • ziarna z połowy laski wanilii
  • skórka z połowy cytryny
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • gorąca woda
dodatkowo

  • garść truskawek
  • kilka listków mięty
cukier miętowy według Jamiego Olivera :)

  • garść liści mięty
  • cukier 
Żelatynę rozpuszczamy w około 5 łyżkach wody.
Herbatniki razem z otrębami zgniatamy w moździerzu. Masło roztapiamy. Wlewamy do herbatników i dobrze mieszamy, aby masło pokryło większość okruszków.

Twaróg dodajemy do miski, wlewamy jogurt. Za pomocą blendera wszystko dobrze miksujemy, dzięki czemu twaróg dobrze się zmieli. Dodajemy cukier, ziarna wanilii i skórkę z cytryny. Wszystko dobrze mieszamy. Można dodać więcej/mniej cukru zależy od waszych smaków :)
Do masy serowej wlewamy dobrze rozpuszczoną żelatynę i dobrze mieszamy.

Do zrobienia sernika potrzebujemy krąg do ciasta. Taki aby można było regulować wielkość. Ja miałam średnicę 16 cm.
Krąg dajemy na blachę lub coś co będzie proste. Na sam spód wsypujemy masę z herbatnikami. Wyrównujemy.
Masę serową wlewamy powoli do kręgu.
Na sam koniec kroimy truskawki na pół i dekorujemy górę sernika.
Sernik wstawiamy do lodówki na minimum 2h, lepiej by posiedział trochę dłużej :)

Cukier miętowy - do moździerza dajemy garść listków mięty i 2 łyżki cukru. Wszystko dobrze ucieramy. Stopniowo dodając cukru jeżeli będzie cała masa za mokra.

Przed samym podaniem dekorujemy sernik miętą i jeżeli ktoś chce można posypać cukrem miętowym który dodaje ciekawego smaku.

Smacznego!

















Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Rozgrzewająca kasza manna z jabłkiem i cynamonem - idealna na jesienne śniadanie!

Bienenstich - niemiecki klasyk!

Lemoniada brzoskwiniowa - idealna na upalne dni!