Przejdź do głównej zawartości

Letnia tarta z jagodami!

Za oknem znowu słońce, truskawki się kończą, za to zaczynają się maliny i jagody!
Mój ulubiony sezon jeśli chodzi o owoce, uwielbiam te małe cudeńka, które mają w sobie tyle dobrego.

Tarta, idealna na lato, można na nią dać co się chce, ile się chce :) no i dodatkowo - zawsze wyjdzie!
Ja mam dzisiaj dla was propozycję tarty z jagodami i (prawie) lekkim kremem. Dobrze się prezentuje, więc jeżeli spodziewacie się gości, będzie idealna.

Letnia tarta z jagodami

spód (na formę o średnicy 26 cm):

  • 150 g mąki
  • 100 g zimnego masła
  • 50 g cukru
  • 1 żółtko 
masa jogurtowo-serowa

  • 400 g jogurtu greckiego
  • 250 g serka Mascarpone
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • cukier do smaku
dodatkowo

  • 400 g jagód
Masło na spód pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki dobrze mieszamy, aż do ich połączenia. Ciasto odstawiamy do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 ºC. Tortownicę o średnicy 26 cm, wykładamy papierem (tylko dół). Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy, tak aby było większe niż spód naszej blachy. Ciasto przekładamy do formy, dobrze dopasowujemy. Ciasto można obciążyć za pomocą ryżu lub kaszy, najpierw na ciasto dać folię aluminiową lub papier do pieczenia, a potem wysypać. Dzięki temu brzegi ciasta nam nie opadną i ciasto nie będzie się podnosić. Pieczemy ok. 20 minut. Pod koniec można ściągnąć kasze i przyrumienić trochę ciasto. Po upieczeniu wyciągamy i odstawiamy do wystudzenia.
Masa - serek mascarpone ubijamy, dodajemy jogurt, sok z cytryny i cukier według uznania, miksujemy aż do uzyskania jednolitej masy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Dodajemy do masy i wszystko dobrze wymieszać. Masę przekładamy na wystudzone ciasto. Na sam koniec wysypujemy jagody. Gotowe ciasto wstawiamy na 2 godziny do lodówki i możemy podawać!
















Magazyn Maszkety!

Możecie zobaczyć na blogu małe zmiany, na prawym pasku jest ikonka magazynu Maszkety. Klikając w nią, możecie wejść na stronę magazynu i znaleźć się w świecie w którym pozostaniecie na dłużej, gwarantuje wam to.
Jeżeli jeszcze nie wiecie, magazyn Maszkety, jest to magazyn śląskiej blogosfery w którym znajdziecie dużo przepisów na tradycyjne śląskie potrawy, jak i nowe, które nie koniecznie kojarzą się ze Śląskiem. Znajdziecie co nieco o podróżach, o tym co dzieje się na Śląsku. Możecie też przeczytać o pasjach blogerek, szczególnie o Ani z bloga NaMiotle, ten artykuł miałam zaszczyt pisać, więc ZAPRASZAM!

http://magazynmaszkety.pl/

Zapraszam także na naszego fanpage jak i instagrama!


Komentarze

  1. o mniamm!! uwielbiam jagódki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, wygląda przepysznie, a ja zrobiłam słoneczną tartę z brzoskwiniami (,kuchnia lidla,), mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda prześlicznie! *.*
    ---
    http://takeittasty.blogspot.com
    http://facebook.com/takeittasty

    OdpowiedzUsuń
  4. próbowałam - genialna

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Rozgrzewająca kasza manna z jabłkiem i cynamonem - idealna na jesienne śniadanie!

Bienenstich - niemiecki klasyk!

Lemoniada brzoskwiniowa - idealna na upalne dni!