Przejdź do głównej zawartości

Pierniki mojej babci - przepis na ciasto

Uwielbiam święta, to przygotowanie, pieczenie pierników, zimno, śnieg na dworze, wieczory spędzone z rodziną, hektolitry herbaty, dobre filmy... Oh jeszcze tylko trochę i się zacznie :)
Ja najczęściej zaczynam, robiąc ciasto na pierniki które musi trochę leżakować. Przepis jest mojej babci, zapisany ręcznie na kartkach (co teraz w dobie internetu, laptopów itp. jest mało spotykane). Pierniki po upieczeniu są miękkie w środku a na zewnątrz chrupiące, są po prostu pyszne!
Według przepisu muszą leżakować 2 tygodnie, u mnie trwa to czasami dłużej czasami krócej :)

Pierniki mojej babci


  • 1,2 kg cukru
  • 1,5 szklanki mleka
  • 500 g miodu
  • 50 g smalcu
  • 300 g masła
  • 6 jajek
  • 3 kg mąki
  • 200 g kakao
  • 100 g przyprawy korzennej
  • 8 łyżeczek amoniaku
Cukier razem z mlekiem zagotować w garnku, gotować na małym ogniu aż lekko zgęstnieje. Zdjąć z pieca, dodać margarynę i smalec, mieszać aż wszystko się rozpuści. Odstawić do wystudzenia.
Do dużej miski dać resztę składników, wlać syrop (może być trochę ciepły, ale ni za bardzo, żeby jajka się nie ścięły). No i trzeba wszystko dokładnie wyrobić, potrzeba do tego silnych rąk, ale myślę, że kobiety są silne! jeżeli nie, to możecie poprosić męża/chłopaka/sąsiada pewnie wam pomogą :p
Ciasto odstawiamy na 2 tygodnie w chłodne miejsce , ważne, żeby przykryć ciasto bawełnianą ścierką.
Po 2 tygodniach ciasto jeszcze raz dobrze wyrobić i można wałkować, a potem powycinać pierniczki.
Co do pieczenia, dokładnie wam napisze jeszcze, jak już będzie czas!

Pozdrawiam i miłego wyrabiania!






Jeszcze mała uwaga co do przyprawy korzennej, jeżeli macie domowej roboty - super, jeżeli nie i kupujecie w marketach, zwróćcie uwagę co tak naprawdę jest w torebce, lepiej kupić te które są nieco droższe, ale zawierają mniej mąki. Najlepsze są te z napisem "Przyprawa Korzenna"(często są one do grzanego wina i piernika), nie tzw. Przyprawy do piernika, wczoraj doszłyśmy do tego wniosku z mamą, czując zapach i czytając zawartość jednych i drugich - jest różnica!

Komentarze

  1. Takie kartki z przepisami to prawdziwe skarby :)
    Pierniczki z pewnością smakują wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaka wielkość opakowania kakao ?
    Diana

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Rozgrzewająca kasza manna z jabłkiem i cynamonem - idealna na jesienne śniadanie!

Bienenstich - niemiecki klasyk!

Lemoniada brzoskwiniowa - idealna na upalne dni!