Przejdź do głównej zawartości

Murzynek - tradycyjnie!

Lubię takie dni, kiedy jesteśmy z mamą same w domu. Gotujemy wtedy razem obiad i przy okazji coś pieczemy. Mama miała ochotę na coś czekoladowego, no i trafiło na dawno niewidzianego u nas murzynka, który jak to powiedziała "zawsze wychodzi" - no i wyszedł :) 

Nie wiem jak moja mama to robi, ale zawsze ciasto robi "na oko", oczywiście odmierza wszystko, ale potem tu coś dosypie, tam doda i zawsze wyjdzie :)

Dzisiaj właśnie tym przepisem chce się z wami podzielić,  łatwo się go robi, a wychodzi z niego naprawdę dobry murzynek! Dodatkowo ta spływająca czekolada.... pycha!
Może nie tak bardzo tradycyjnie, bo z mąką żytnią, ale zawsze można ją zastąpić pszenną.


Murzynek 


  • 187 g margaryny/masła (3/4 kostki)
  • 1/3 szklanki mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 1 1/2 szklanki cukru 
  • 1 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki żytniej
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
Masło/margarynę, mleko, cukier i kakao włożyć do małego garnka i podgrzewać aż wszystko się rozpuści, połączy i powstanie gęsta masa, nie dopuszczając do wrzenia. Masę odstawić do wystudzenia. Jajka oddzielić, ubić białka na sztywną pianę. Żółtka, mąkę, proszek do pieczenia dać do miski, miksując wszystko, pooli wlewać ostudzoną masę. Wszystko dobrze wymiksować, do powstania jednolitej masy. Za pomocą szpatułki, masę wymieszać z 1/3 białka, aby trochę ją rozluźnić. Resztę białka dodać w dwóch częściach, delikatnie mieszając, aby masa za bardzo nie opadła. Gotowe ciasto wlać do formy. Piec w temp. 180 ºC przez 45-50 min. 
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, polać nią jeszcze ciepłe, ale nie gorące ciasto.
No i można podawać! 






Komentarze

  1. Murzynek wygląda cudownie! Wyobrażam sobie, jak musi pachnieć...! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam murzynka!
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie : http://snowarskakarolina.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Rozgrzewająca kasza manna z jabłkiem i cynamonem - idealna na jesienne śniadanie!

Bienenstich - niemiecki klasyk!

Lemoniada brzoskwiniowa - idealna na upalne dni!