Przejdź do głównej zawartości

Bezglutenowy chlebek bananowy!

Dlaczego chlebek bananowy?
Przyjaciółka mówiła o nim, a że akurat zbliżały się jej urodziny :p
Dlaczego bezglutenowy?
Niestety, jest na niego uczulona.

Kupiłam bezglutenowe mąki (ryżową, kukurydzianą, gryczaną), banany no i wzięłam się do roboty. Robi się go nawet szybko, musi trochę posiedzieć w piekarniku, ale można wtedy coś w międzyczasie zrobić :)

Bezglutenowy chlebek bananowy

  • 3 banany
  • 50 g maki ryżowej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 150 g mąki gryczanej
  • 1 jajko 
  • 60 ml oliwy 
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50 g cukru (jeżeli banany są dosyć słodkie, można dać mniej)
Banany rozgnieść widelcem lub blenderem (dobrze nadaje się do tego też tłuczek do ziemniaków :p ). Dodać jajko, cukier i olej, wszystko dobrze zmiksować. Mąki wymieszać razem z proszkiem do pieczenia, dodać w 2-3 częściach do zmiksowanych już składników. Wszystko wymieszać aż do powstania gładkiej masy. Ciasto przełożyć do keksówki, piec w temp. 180 st C przez 45-50 min. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy jest już gotowe.







FOLLOW ME ON  FACEBOOK  OR  INSTAGRAM

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Czekoladowa pokusa - ciasto czekoladowe z polewą czekoladową.

Lody bananowe z masłem orzechowym i jogurtem naturalnym - bez maszyny!

Koktajle - bomby witaminowe pełne energii!