Przejdź do głównej zawartości

Ochota na czekoladę? Ciasto mocno czekoladowe - bez jajek!

Jak ja miałam ochotę na ciasto czekoladowe... ooo tak!
Chciałam robić, to które zawsze robię, z nadzieją, że mam wszystkie składniki przyszłam ze sklepu i zaczęłam przygotowania. Okazało się jednak, że moje kury nie nadążyły z produkcją, no i jajek jeszcze nie było.... No to Iwona poszukała w sieci przepisu na ciasto bez jajek,uwierzcie jest ich wiele, znalazłam jeden, zmodyfikowała go i wyszło pyszne - wilgotne, nie za słodkie, mocno czekoladowe i do tego te maliny na górze!
Czekoladocholicy - to coś dla was!
Oryginał przepisu możecie znaleźć tutaj

Mocno czekoladowe ciasto z malinami
  • 1 1/2 szklanki mąki orkiszowej jasnej (typ 630)*
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 3/4 szklanki kakao
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 55 g masła
  • 250 ml kefiru
  • 250 ml kawy (najlepiej, żeby nie była za gorąca)
  • 100 g gorzkiej czekolady
polewa czekoladowa
  • 20 g masła
  • 2-4 łyżek kakao
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • mleko
dodatkowo
  • maliny 

*możecie użyć zwykłej pszennej lub pełnoziarnistej, ja po prostu ostatnimi czasy nie używam pszennej :)

Masło roztapiamy w misce. Mąki, proszek do pieczenia wymieszać i przesiać do masła. Dodać resztę składników i wszystko dobrze wymieszać. Czekoladę drobno posiekać i dodać do masy, dobrze ją wmieszać. Ciasto przelać do formy, wstawić do nagrzanego na 180 st. C piekarnika, piec ok. 30-40 minut. 
Polewa: Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy ok. 3 łyżki mleka i cukier. Wszystko dobrze mieszamy, aż cukier się rozpuści. Dodajemy kakao aż uzyskamy pożądanej konsystencji. 
Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika, pozostawiamy go w formie aż wystygnie. Następnie wyciągamy je, oblewamy polewą czekoladową i układamy maliny :)
I gotowe! Ciasto nie należy do tych wysokich, puszystych, jest miękkie, delikatne, a zarazem wilgotne i mocno czekoladowe. Sami musicie zrobić i ocenić :)







FOLLOW ME ON  FACEBOOK  OR  INSTAGRAM

Komentarze

  1. pyszny deser!

    zachęcam do wzięcia udziału w konkursie! http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/08/konkurs-pozegnanie-wakacji-z-owocowym.html

    OdpowiedzUsuń
  2. To musi być naprawdę intensywne w smaku ciasto. Jeśli smakuje jak wygląda - kupuję to !

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda obłędnie, takie gęste i mięsiste, z pewnością zaspokoi ochotę na czekoladę :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Rozgrzewająca kasza manna z jabłkiem i cynamonem - idealna na jesienne śniadanie!

Bienenstich - niemiecki klasyk!

Lemoniada brzoskwiniowa - idealna na upalne dni!