wtorek, 15 września 2015

Tort z dwoma kremami w szklance!

Miałam w domu wszystkie składniki na mały tort, mieli przyjść znajomi, więc wypadało coś upiec. Spotkanie nie wypaliło, a składniki zostały :) Zdecydowałam się na zrobienie torcików w szklance, z tradycyjnym tortem byłoby więcej roboty - równy biszkopt, dobrze rozsmarowany krem, wszystko równo i idealnie, a w szklance? Pokroić biszkopt na kwadraty, przełożyć krem do worka cukierniczego i poprzekładać :)


Tort z kremem kawowym i adwokatowym w szklance

biszkopt
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki rumu
krem
  • 400 ml śmietany 30%
  • 250 g serka Mascarpone
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • adwokat
  • kawa rozpuszczalna/cappuccino
dodatkowo
  • gorzka czekolada
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy, pod koniec dodajemy cukier. Gdy białko będzie już sztywne, dodajemy po kolei żółtka, miksujemy aż cukier się rozpuści i masa będzie puszysta i jednolita. Mieszamy mąkę i proszek do pieczenia, przesiewamy do masy jajecznej i wszystko delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na dużą kwadratową formę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 st. C przez ok. 10 minut. Uwaga! Biszkopt jest cienki, więc bardzo szybko może się spalić.

Śmietanę ubijamy. Dodajemy ser Mascarpone, na sam koniec dodajemy cukru pudru według uznania. 1/3 kremu przekładamy do innej miski, do niego dodajemy adwokat ok. 50 ml, zawsze można dodać więcej :) Do reszty kremu (2/3) dodajemy kawę/cappuccino - u mnie 3 łyżki cappuccino. Gotowe kremy odkładamy do lodówki. 

Przygotowujemy szklanki. Nasączamy biszkopt rumem z odrobiną wody. Przycinamy biszkopt, zależnie od tego jakie macie szklanki. Ja miałam kwadratowe, więc łatwo mi było kroić. 
Krem adwokatowym i kawowy przekładamy do rękawów cukierniczych z odpowiednimi tylkami. 
Teraz wystarczy tylko wszystko ułożyć. Krem-biszkopt-krem-biszkopt.... na sam koniec wszystko posypać startą czekoladą. Włożyć na pół godziny do lodówki i gotowe! 

Taki deser to dobra alternatywa dla tradycyjnych tortów, warto spróbować!











                                       FOLLOW ME ON  FACEBOOK  OR  INSTAGRAM

8 komentarzy:

  1. mmm świetnie się ten deserek prezentuje

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda jak małe dzieło sztuki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie! Pani Iwono, a zna może pani jakiś przepis na proste muffinki? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo, różne przepisy na muffiny można znaleźć w kategorii Babeczki i Muffiny (prawa strona bloga), mam nadzieję, że znajdzie się tam coś odpowiedniego :)

      Pozdrawiam

      Usuń
  4. Na ile porcji jest ten przepis ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mniej więcej na 4-5 szklanek takich jak widać na zdjęciach :)

      Usuń
  5. Bez tłuszczu ten biszkopt ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, biszkopt raczej zawsze bez tłuszczu :)

      Usuń