Miałam w domu wszystkie składniki na mały tort, mieli przyjść znajomi, więc wypadało coś upiec. Spotkanie nie wypaliło, a składniki zostały :) Zdecydowałam się na zrobienie torcików w szklance, z tradycyjnym tortem byłoby więcej roboty - równy biszkopt, dobrze rozsmarowany krem, wszystko równo i idealnie, a w szklance? Pokroić biszkopt na kwadraty, przełożyć krem do worka cukierniczego i poprzekładać :)
Tort z kremem kawowym i adwokatowym w szklance
biszkopt
- 3 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki rumu
krem
- 400 ml śmietany 30%
- 250 g serka Mascarpone
- 3-4 łyżki cukru pudru
- adwokat
- kawa rozpuszczalna/cappuccino
dodatkowo
- gorzka czekolada
Śmietanę ubijamy. Dodajemy ser Mascarpone, na sam koniec dodajemy cukru pudru według uznania. 1/3 kremu przekładamy do innej miski, do niego dodajemy adwokat ok. 50 ml, zawsze można dodać więcej :) Do reszty kremu (2/3) dodajemy kawę/cappuccino - u mnie 3 łyżki cappuccino. Gotowe kremy odkładamy do lodówki.
Przygotowujemy szklanki. Nasączamy biszkopt rumem z odrobiną wody. Przycinamy biszkopt, zależnie od tego jakie macie szklanki. Ja miałam kwadratowe, więc łatwo mi było kroić.
Krem adwokatowym i kawowy przekładamy do rękawów cukierniczych z odpowiednimi tylkami.
Teraz wystarczy tylko wszystko ułożyć. Krem-biszkopt-krem-biszkopt.... na sam koniec wszystko posypać startą czekoladą. Włożyć na pół godziny do lodówki i gotowe!
Taki deser to dobra alternatywa dla tradycyjnych tortów, warto spróbować!
mmm świetnie się ten deserek prezentuje
OdpowiedzUsuńWygląda jak małe dzieło sztuki :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! Pani Iwono, a zna może pani jakiś przepis na proste muffinki? :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo, różne przepisy na muffiny można znaleźć w kategorii Babeczki i Muffiny (prawa strona bloga), mam nadzieję, że znajdzie się tam coś odpowiedniego :)
UsuńPozdrawiam
Na ile porcji jest ten przepis ?
OdpowiedzUsuńmniej więcej na 4-5 szklanek takich jak widać na zdjęciach :)
UsuńBez tłuszczu ten biszkopt ?
OdpowiedzUsuńtak, biszkopt raczej zawsze bez tłuszczu :)
Usuń