Przejdź do głównej zawartości

Tort z dwoma kremami w szklance!

Miałam w domu wszystkie składniki na mały tort, mieli przyjść znajomi, więc wypadało coś upiec. Spotkanie nie wypaliło, a składniki zostały :) Zdecydowałam się na zrobienie torcików w szklance, z tradycyjnym tortem byłoby więcej roboty - równy biszkopt, dobrze rozsmarowany krem, wszystko równo i idealnie, a w szklance? Pokroić biszkopt na kwadraty, przełożyć krem do worka cukierniczego i poprzekładać :)


Tort z kremem kawowym i adwokatowym w szklance

biszkopt
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki rumu
krem
  • 400 ml śmietany 30%
  • 250 g serka Mascarpone
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • adwokat
  • kawa rozpuszczalna/cappuccino
dodatkowo
  • gorzka czekolada
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy, pod koniec dodajemy cukier. Gdy białko będzie już sztywne, dodajemy po kolei żółtka, miksujemy aż cukier się rozpuści i masa będzie puszysta i jednolita. Mieszamy mąkę i proszek do pieczenia, przesiewamy do masy jajecznej i wszystko delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na dużą kwadratową formę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 st. C przez ok. 10 minut. Uwaga! Biszkopt jest cienki, więc bardzo szybko może się spalić.

Śmietanę ubijamy. Dodajemy ser Mascarpone, na sam koniec dodajemy cukru pudru według uznania. 1/3 kremu przekładamy do innej miski, do niego dodajemy adwokat ok. 50 ml, zawsze można dodać więcej :) Do reszty kremu (2/3) dodajemy kawę/cappuccino - u mnie 3 łyżki cappuccino. Gotowe kremy odkładamy do lodówki. 

Przygotowujemy szklanki. Nasączamy biszkopt rumem z odrobiną wody. Przycinamy biszkopt, zależnie od tego jakie macie szklanki. Ja miałam kwadratowe, więc łatwo mi było kroić. 
Krem adwokatowym i kawowy przekładamy do rękawów cukierniczych z odpowiednimi tylkami. 
Teraz wystarczy tylko wszystko ułożyć. Krem-biszkopt-krem-biszkopt.... na sam koniec wszystko posypać startą czekoladą. Włożyć na pół godziny do lodówki i gotowe! 

Taki deser to dobra alternatywa dla tradycyjnych tortów, warto spróbować!











                                       FOLLOW ME ON  FACEBOOK  OR  INSTAGRAM

Komentarze

  1. mmm świetnie się ten deserek prezentuje

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda jak małe dzieło sztuki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie! Pani Iwono, a zna może pani jakiś przepis na proste muffinki? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo, różne przepisy na muffiny można znaleźć w kategorii Babeczki i Muffiny (prawa strona bloga), mam nadzieję, że znajdzie się tam coś odpowiedniego :)

      Pozdrawiam

      Usuń
  4. Na ile porcji jest ten przepis ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mniej więcej na 4-5 szklanek takich jak widać na zdjęciach :)

      Usuń
  5. Bez tłuszczu ten biszkopt ?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Rozgrzewająca kasza manna z jabłkiem i cynamonem - idealna na jesienne śniadanie!

Bienenstich - niemiecki klasyk!

Lemoniada brzoskwiniowa - idealna na upalne dni!