Bardzo lubię takie ciasta, które robi się szybko, a wychodzą bardzo dobre i delikatne. Idealnie nadają się do zrobienia w tygodniu, często brakuje nam czasu, a coś słodkiego, domowego chętnie by się zjadło. Ten przepis jest właśnie na takie ciasto :) Robi się bardzo szybko, jest z jabłkami i cynamonem, więc idealnie na tę porę roku. Nie ma co się rozpisywać, już podaję przepis :)
Ciasto z jabłkami na pszenno-orkiszowym spodzie
Masło ubijamy na puch. Dodajemy cukier, skórkę z cytryny, cynamon i wszystko dobrze miksujemy. Dodajemy po kolei jajka, miksując każde ok. 1 min. Mąki i proszek do pieczenia mieszamy. Wsypujemy w 2 częściach. Wszystko dobrze mieszamy, na sam koniec dodajemy mleko, miksujemy. Tortownice (śr. 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia, tylko spód, wykładamy do niej ciasto. Na ciasto kładziemy jabłka. Roztapiamy 20 g masła, wsypujemy pół łyżeczki cynamonu, mieszamy i smarujemy nim jabłka. Ciasto wkładamy do nagrzanego na 180 st. C piekarnika, na 30-35 minut.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem i gotowe!
FOLLOW ME ON FACEBOOK OR INSTAGRAM
Ciasto z jabłkami na pszenno-orkiszowym spodzie
- 125 g miękkiego masła
- 100 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1-2 łyżeczek cynamonu
- skórka z połowy cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 1-2 łyżek mleka
- 4 średnie jabłka
- 20 g masła
Masło ubijamy na puch. Dodajemy cukier, skórkę z cytryny, cynamon i wszystko dobrze miksujemy. Dodajemy po kolei jajka, miksując każde ok. 1 min. Mąki i proszek do pieczenia mieszamy. Wsypujemy w 2 częściach. Wszystko dobrze mieszamy, na sam koniec dodajemy mleko, miksujemy. Tortownice (śr. 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia, tylko spód, wykładamy do niej ciasto. Na ciasto kładziemy jabłka. Roztapiamy 20 g masła, wsypujemy pół łyżeczki cynamonu, mieszamy i smarujemy nim jabłka. Ciasto wkładamy do nagrzanego na 180 st. C piekarnika, na 30-35 minut.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem i gotowe!
FOLLOW ME ON FACEBOOK OR INSTAGRAM
Komentarze
Prześlij komentarz