Przejdź do głównej zawartości

Delikatne ciasto z jabłkami - szybko i wygodnie!

Bardzo lubię takie ciasta, które robi się szybko, a wychodzą bardzo dobre i delikatne. Idealnie nadają się do zrobienia w tygodniu, często brakuje nam czasu, a coś słodkiego, domowego chętnie by się zjadło. Ten przepis jest właśnie na takie ciasto :) Robi się bardzo szybko, jest z jabłkami i cynamonem, więc idealnie na tę porę roku. Nie ma co się rozpisywać, już podaję przepis :)

Ciasto z jabłkami na pszenno-orkiszowym spodzie

  • 125 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 
  • 1-2 łyżeczek cynamonu
  • skórka z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 1-2 łyżek mleka

  • 4 średnie jabłka
  • 20 g masła
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na paski (nie za cienkie, bo wam się za bardzo wysuszą).
Masło ubijamy na puch. Dodajemy cukier, skórkę z cytryny, cynamon i wszystko dobrze miksujemy. Dodajemy po kolei jajka, miksując każde ok. 1 min. Mąki i proszek do pieczenia mieszamy. Wsypujemy w 2 częściach. Wszystko dobrze mieszamy, na sam koniec dodajemy mleko, miksujemy. Tortownice (śr. 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia, tylko spód, wykładamy do niej ciasto. Na ciasto kładziemy jabłka. Roztapiamy 20 g masła, wsypujemy pół łyżeczki cynamonu, mieszamy i smarujemy nim jabłka. Ciasto wkładamy do nagrzanego na 180 st. C piekarnika, na 30-35 minut.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem i gotowe!








                                      FOLLOW ME ON  FACEBOOK  OR  INSTAGRAM

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Rozgrzewająca kasza manna z jabłkiem i cynamonem - idealna na jesienne śniadanie!

Bienenstich - niemiecki klasyk!

Lemoniada brzoskwiniowa - idealna na upalne dni!