Sezon na jabłka uważam za otwarty! Ja mam takie szczęście, że w ogródku mam dwie duże jabłonie i dwie małe. Jabłka z nich smakują obłędnie :) Słodkie, twarde, soczyste. Robimy z nich soki, kompoty no i oczywiście tradycyjnie - jabłeczniki. Moja rodzina gustuje w takich z duuużą ilością jabłek i cynamonu, wariacje też są mile widziane, np. w tamtym roku był jabłecznik pod orzechową pokrywą - przepis tutaj :)
Ciasto: Masło kroimy w kostkę. Do miski/malaksera wrzucamy mąkę, pokrojone masło, cukier i żółtko. Wszystko dobrze i szybko ugniatamy. Odstawiamy do lodówki na około 40-60 minut,
Dzisiaj mam dla was przepis na tradycyjny jabłecznik na kruchym cieście. Ciasto nadaje się do popołudniowej herbaty, porannej kawy, a nawet jako coś słodkiego wieczorem, nic tylko zrobić.
Jabłecznik na kruchym cieście z posypką
ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g mąki pełnoziarnistej*
- 200 g zimnego masła
- 80 g cukru
- 1 żółtko
- 100 g miękkiego masła
- 80 g cukru
- ok. 150 g mąki pszennej
- 1,5 kg jabłek
- 1-2 łyżeczek cynamonu
- cukier trzcinowy
- łyżka kaszy manny**
* można dodać tylko 300 g mąki pszennej, ja po prostu lubię eksperymenty :p
** opcjonalnie; kasza wchłonie część soku z jabłek
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Jabłka trzemy na tarce o dużych oczkach. Potarte jabłka doprawiamy cynamonem i cukrem. Można też dodać odrobinę soku z cytryny.
Ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy na grubość ok. 1-2 cm. Formę do pieczenia (u mnie 35 x 20 cm) wykładamy papierem, rozwałkowane ciasto przekładamy do formy. Dociskamy i przycinamy ciasto żeby boki nie wystawały z formy. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy za pomocą ryżu/kaszy itp. Pieczemy przez 10-15 minut w temp. 180 st. C.
Posypka: Masło i cukier przekładamy do miski. Mieszamy aż się połączą. Dodajemy ok. 100 g mąki. Wszystko ugniatamy i dodajemy stopniowo mąki, aż do powstania jednolitej kulki, nie za suchej i nie za twardej. Tak gotową posypkę odstawiamy do lodówki.
Gotowe ciasto wyciągamy, usuwamy papier z obciążeniem z góry. Z jabłek odlewamy trochę soku, dodajemy kaszę mannę i dobrze mieszamy. Jabłka przekładamy na ciasto, wyrównujemy. Posypkę trzemy na tarce bezpośrednio na ciasto. Jeżeli posypki będzie za dużo, można ją zamrozić i użyć kiedy indziej.
Całą szarlotkę wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 30-40 minut w temp. 180 st. C.
Jabłecznik wyciągamy z pieca, można jeść jeszcze ciepły (opłaca się :p) lub pozostawić do wystudzenia.
Ależ bym sobie zjadła kawałeczek... :)
OdpowiedzUsuńzastanawia mnie to obciązenie...jak to zrobic?..sypnąc na papier ten ryz/kasze??? ;)
OdpowiedzUsuńTak :) jeżeli masz już ciasto w formie, przykrywasz dokładnie papierem do pieczenia i potem wysypujesz ryż/kaszę :)
Usuń