Przejdź do głównej zawartości

Drożdżowe z jagodami i posypką - sezonowo!

Jagody - małe fioletowe cuda, które szybko się kończą. Sezon na jagody bardzo szybko się kończy, więc radzę korzystać póki jeszcze są! Dzisiaj trafiło na drożdżowe z jagodami. Takie ciasta bardzo często robimy u nas w domu, bardzo lubimy wszystko co drożdżowe i domowe. Co roku musi być drożdżowe z rabarbarem, jagodami i morelami. Bez tych ciast, lato nie ma dla mnie sensu :p
Dzisiaj mam dla was przepis na wersję z jagodami!

Drożdżowe z jagodami i posypką

ciasto
  • 400 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru
  • 1/3 kostki miękkiego masła
posypka
  • 2/3 kostki miękkiego masła (temperatura pokojowa)
  • 100 g cukru 
  • nasiona z laski wanilii
  • ok. 150 g mąki pszennej
dodatkowo
  • 500 g jagód
Ciasto: Mleko lekko podgrzewamy. Uwaga! Mleko będzie najlepsze gdy będzie miało ok. 27 st. C, trochę zimniejsze niż temperatura naszego ciała, wtedy drożdże dobrze wyrosną. Do mleka dodajemy 2 łyżki cukru i pokruszone drożdże. Wszystko dobrze mieszamy i odstawiamy aż drożdże zaczną rosnąć. Do miski wsypujemy mąkę, resztę cukru i dodajemy jajko. Gdy drożdże już "się ruszą" i podwoją swoją objętość, wtedy wlewamy je do miski z mąką i wszystko dobrze ugniatamy lub miksujemy mikserem z odpowiednimi końcówkami. Gdy składniki już się połączą, dodać masło i wszystko dobrze zagnieść. Ciasto przełożyć do miski, posypać lekko mąką, przykryć lnianą ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1h. Uwaga! Ciasto nie może stać na dworze lub w przeciągu, najlepiej postawić na parapecie, gdzie świeci słońce, przy zamkniętym oknie. 

Posypka: Wszystkie składniki przełożyć do miski. Wszystko lekko wymieszać/wymiksować. Stopniowo dodawać mąkę i wszystko dobrze zagnieść, aż powstanie jednolita kula ciasta. Jeżeli posypka będzie się jeszcze kleić, dodajcie trochę więcej mąki. Posypkę odstawić do lodówki.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość (może i nawet potroić :p), wykładamy go na wyłożoną papierem blachę, u mnie 30x20 cm. Ciasto ponakłuwać widelcem i odstawić na 15-20 minut, aby jeszcze trochę urosło. Jagody umyć i dobrze odsączyć, wysypać je na ciasto i równomiernie rozłożyć. Posypkę najlepiej potrzeć na tarce nad ciastem lub po prostu pokruszyć. 
Tak przygotowane ciasto włożyć do nagrzanego na 180 st. C piekarnika na 40-50 minut. 
Ciasto najlepiej smakuje jeszcze ciepłe, lekko posypane cukrem pudrem! :)
Gotowe!




Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Rozgrzewająca kasza manna z jabłkiem i cynamonem - idealna na jesienne śniadanie!

Bienenstich - niemiecki klasyk!

Lemoniada brzoskwiniowa - idealna na upalne dni!