Jagody - małe fioletowe cuda, które szybko się kończą. Sezon na jagody bardzo szybko się kończy, więc radzę korzystać póki jeszcze są! Dzisiaj trafiło na drożdżowe z jagodami. Takie ciasta bardzo często robimy u nas w domu, bardzo lubimy wszystko co drożdżowe i domowe. Co roku musi być drożdżowe z rabarbarem, jagodami i morelami. Bez tych ciast, lato nie ma dla mnie sensu :p
Dzisiaj mam dla was przepis na wersję z jagodami!
Drożdżowe z jagodami i posypką
ciasto
Dzisiaj mam dla was przepis na wersję z jagodami!
Drożdżowe z jagodami i posypką
ciasto
- 400 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 250 ml mleka
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru
- 1/3 kostki miękkiego masła
posypka
- 2/3 kostki miękkiego masła (temperatura pokojowa)
- 100 g cukru
- nasiona z laski wanilii
- ok. 150 g mąki pszennej
dodatkowo
- 500 g jagód
Ciasto: Mleko lekko podgrzewamy. Uwaga! Mleko będzie najlepsze gdy będzie miało ok. 27 st. C, trochę zimniejsze niż temperatura naszego ciała, wtedy drożdże dobrze wyrosną. Do mleka dodajemy 2 łyżki cukru i pokruszone drożdże. Wszystko dobrze mieszamy i odstawiamy aż drożdże zaczną rosnąć. Do miski wsypujemy mąkę, resztę cukru i dodajemy jajko. Gdy drożdże już "się ruszą" i podwoją swoją objętość, wtedy wlewamy je do miski z mąką i wszystko dobrze ugniatamy lub miksujemy mikserem z odpowiednimi końcówkami. Gdy składniki już się połączą, dodać masło i wszystko dobrze zagnieść. Ciasto przełożyć do miski, posypać lekko mąką, przykryć lnianą ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1h. Uwaga! Ciasto nie może stać na dworze lub w przeciągu, najlepiej postawić na parapecie, gdzie świeci słońce, przy zamkniętym oknie.
Posypka: Wszystkie składniki przełożyć do miski. Wszystko lekko wymieszać/wymiksować. Stopniowo dodawać mąkę i wszystko dobrze zagnieść, aż powstanie jednolita kula ciasta. Jeżeli posypka będzie się jeszcze kleić, dodajcie trochę więcej mąki. Posypkę odstawić do lodówki.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość (może i nawet potroić :p), wykładamy go na wyłożoną papierem blachę, u mnie 30x20 cm. Ciasto ponakłuwać widelcem i odstawić na 15-20 minut, aby jeszcze trochę urosło. Jagody umyć i dobrze odsączyć, wysypać je na ciasto i równomiernie rozłożyć. Posypkę najlepiej potrzeć na tarce nad ciastem lub po prostu pokruszyć.
Tak przygotowane ciasto włożyć do nagrzanego na 180 st. C piekarnika na 40-50 minut.
Ciasto najlepiej smakuje jeszcze ciepłe, lekko posypane cukrem pudrem! :)
Gotowe!
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńPlanuję podobną na weekend i już mi ślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuń