Przejdź do głównej zawartości

Czekoladowo czekoladowe babeczki - czekoladowa bomba!

Nie samymi płatkami owsianymi i mąką pełnoziarnistą człowiek żyje :p Czasami można upiec coś mniej zdrowego, prawda?
Ja potrzebowałam czegoś czekoladowego, przeglądałam ostatnio gazety i natknęłam się w Kukbuk'u na czekoladowe "kapkejki". Postanowiłam spróbować, oczywiście zmieniając co nieco :) Wychodzą cudownie czekoladowe, przez ograniczenie cukru, wcale nie są takie słodkie i bardzo dobrze czuć czekoladę. Ciasto wychodzi delikatne, a przez polewę na górze wszystko rozpływa się w ustach! Naprawdę warto spróbować!

Czekoladowo-czekoladowe babeczki
na ok. 12 sztuk

ciasto

  •  100 g miękkiego masła
  • 70 g cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 230 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80 ml mleka
  • 80 ml śmietany 30%
  • 3 łyżki kakao
polewa
  • 150 g czekolady deserowej
  • 120 ml śmietany kremówki
Masło ucieramy razem z cukrem na puszystą masę. Dodajemy kolejno jajka, każde miksując aż do powstania jednolitej masy. Mąkę mieszamy razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Mleko i śmietanę zlewamy razem. Do masy jajecznej dodajemy 1/3 suchych składników i połowę mleka ze śmietaną. Wszystko dobrze miksujemy, powtarzając wszystko aż wszystkie składniki znajdą się w misce. Wszystko dobrze mieszamy do połączenia się wszystkich składników.
Ciasto przekładamy do wyłożonej papilotkami formy na muffiny. Ciasta nakładamy do ok. 2/3 wysokości papilotki. Babeczki wkładamy do nagrzanego na 170 st. C piekarnika, pieczemy przez ok. 25 minut. Gdy będą już gotowe wyciągamy i pozostawiamy do wystudzenia.
Polewa czekoladowa. Śmietanę podgrzewamy w rondelku, ale nie doprowadzamy do wrzenia! Dodajemy do niej czekoladę, odstawiamy na kilka minut, aby czekolada się rozpuściła. Wszystko dobrze mieszamy najlepiej za pomocą trzepaczki. Masa będzie dosyć gęsta.
Polewę pozostawiamy na kilka minut, aby lekko zgęstniała. 
Na gotowe babeczki nakładamy polewę, jest na tyle gęsta, że nie będzie spływała po babeczkach i brudziła papilotek :)
Gotowe!







Komentarze

  1. Jeszcze nigdy nie udało mi się zrobić takich ładnych babeczek.. Zawsze albo są krzywe, albo coś w przepisie mi nie wyjdzie i nie da się ich jeść. :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może te wyjdą? :) Zawsze warto spróbować i się nie poddawać, jeżeli kilka razy nie wyszło, ten następny już wyjdzie! :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Rozgrzewająca kasza manna z jabłkiem i cynamonem - idealna na jesienne śniadanie!

Bienenstich - niemiecki klasyk!

Lemoniada brzoskwiniowa - idealna na upalne dni!