piątek, 24 marca 2017

Owsiano-kokosowe gofry czekoladowe z musem truskawkowym - idealne na śniadanie!

Gofry - mam wrażenie, że uzależniłam się od nich. Co weekend robię je na śniadanie, za każdym razem inne. Mieszam różne mąki, dodatki, a nawet zmieniam technikę ich przyrządzania. Wychodzą różne, od puszystych, chrupiących po cięższe, lekko zakalcowate jednak i tak dobre :)
Do gofrów jem zazwyczaj jakieś owoce, pokrojone jabłka, banany, pomarańcze, smaruję je czasami delikatnym serkiem czy twarogiem. Czasami zdarzają się musy z mrożonych owoców lub po prostu zwykły domowy dżem.
Dzisiaj mam dla was przepis na delikatne czekoladowe gofry które idealnie łączą się z musem truskawkowym.

Owsiano-kokosowe gofry czekoladowe
na ok. 6 gofrów widocznych na zdjęciu

  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 1/3 szklanki mąki kokosowej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1-2 łyżeczek cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka mrożonych truskawek
Rozgrzewamy gofrownicę. 
Mąki mieszamy razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Białko oddzielamy od żółtka. Białko ubijamy.  Do żółtka wlewamy mleko oraz dodajemy cukier. Wszystko dobrze mieszamy. Następnie przesiewamy do niego mieszankę mąki. Wszystko dobrze mieszamy. Jeżeli masa będzie zbyt gęsta wystarczy dodać odrobinę mleka, jeżeli za rzadka dosypać trochę mąki. Konsystencja bardzo gęstej śmietany. Tak gotową masę mieszamy delikatnie z białkiem tak aby go nie zgasić. 
Na rozgrzaną gofrownicę wylewamy ok. 2-3 łyżek ciasta, zależy od wielkości gofrownicy jaką macie. Jeżeli gofry będą przywierać, możecie ją delikatnie posmarować olejem. 
Gofry piec aż lekko się przyrumienią, uwaga aby ich nie spalić!
Truskawki rozmrozić i zblendować, jeżeli chcecie możecie dodać odrobinę cukru lub miodu jeżeli truskawki będą zbyt kwaśne.
Gotowe!











1 komentarz: