Przejdź do głównej zawartości

Panna cotta z musem truskawkowym - delikatny, lekki, prosty!

Jest to jeden z łatwiejszych deserów do zrobienia, a to co z niego wychodzi rozpływa się w ustach! Panna cotta jest bardzo delikatna, śmietankowa z nutą wanilii. Dodałam do niej mus z truskawek (niestety jeszcze mrożonych), opłacało się! Dzięki temu mamy delikatnie kwaśne truskawki idealnie komponują się z słodką panna cotta.
Myślę, że deser nada się idealnie

 Panna Cotta z musem truskawkowym

  • 260 ml śmietany 30%
  • 240 ml mleka krowiego
  • 1-2 łyżek cukru trzcinowego
  • 3 łyżki żelatyny
  • laska wanilii
  • szklanka truskawek (mogą być mrożone)
Mleko i śmietanę wlewamy do rondla. Podgrzewamy, dodajemy cukier. Laskę wanilii kroimy na pół i za pomocą noża ściągamy ziarna dodajemy je do rondla razem z całą laską aby oddała jeszcze swój aromat. Wszystko mieszamy, podgrzewamy aż będzie gorące, ale NIE GOTUJEMY. Żelatynę zalewamy wodą, zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Z mieszanki śmietany wyjmujemy wanilię, następnie dodajemy napęczniałą żelatynę i dobrze mieszamy aby wszystko dobrze się połączyło. Tak gotową mieszaninę wlewamy do foremek (u mnie silikonowa forma do muffinek). Odstawiamy je do lodówki na 1-2h.
Mus truskawkowy: Truskawki blendujemy aż do powstania jednolitego musu. Możecie dodać odrobinę cukru lub miodu jeżeli mus wyjdzie zbyt kwaśny. Ja osobiście nie dodawałam, ponieważ sama panna cotta była dla mnie słodka. 
Gdy panna cotta w foremkach już stężeje, wystarczy foremki zanurzyć w gorącej wodzie (uwaga aby woda nie dostała się do środka foremek) i delikatnie wycisnąć panna cotte. na sam koniec panna cotte polać musem truskawkowym.
Gotowe!






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Rozgrzewająca kasza manna z jabłkiem i cynamonem - idealna na jesienne śniadanie!

Bienenstich - niemiecki klasyk!

Lemoniada brzoskwiniowa - idealna na upalne dni!