Przejdź do głównej zawartości

Red velvet cupcakes - waniliowe czerwone babeczki z delikatnym kremem!

Odkąd zaczęłam blogować, zawsze gdzieś w głowie mam kilka przepisów które chce wypróbować. Można by powiedzieć taka Bucketlist blogera :)
Dzisiaj przyszedł czas na jedną pozycję z listy, czyli Red Velvet Cupcakes.
Delikatne, waniliowe ciasto z lekkim kremem.
Idealnie nadają się na prezent urodzinowy, wizytę dawnych znajomych, a może tez po prostu aby sprawić komuś przyjemność. Przez zabarwienie kremu mamy mały efekt wow!

Red Velvet Cupcakes
z przepisu wychodzą ok. 24 babeczki

babeczki

  • 235 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 270 g miękkiego masła
  • 4 jajka 
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • ok. 1/2 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego*
  • 1/4 łyżeczki soli
krem
  • 400 ml schłodzonej śmietany 30%
  • 250 serka Mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • ok. 1/4 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego*


* osobiście polecam barwniki w paście/żelu lub w proszku. Można uzyskać z nich naprawdę intensywne kolory, a nie zmieniają konsystencji ciasta.


Babeczki: Mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier puder przesiewamy do miski. Następnie dodajemy masło oraz wbijamy jajka.Wszystko dobrze miksujemy na małych obrotach do połączenia składników.
Do małej miseczki przekładamy jogurt, do niego dodajemy barwnik oraz ekstrakt z wanilii. Wszystko dobrze mieszamy aby barwnik dobrze się rozpuścił i równomiernie wymieszał.
Tak przygotowaną mieszankę dodajemy do naszego ciasta. Wszystko jeszcze raz miksujemy aby ciasto nabrało intensywnego koloru i wszystko równomiernie się wymieszało. Jeżeli chodzi o ilość barwnika, pamiętajcie wszystko zależy od tego jakiego barwnika używacie. Lepiej na początku dodać mniej i jeżeli będziemy chcieli zawsze można dodać barwnika.
Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Gotowe ciasto nakładamy do papilotek, ok. 3/4 ich wysokości. Babeczki pieczemy ok. 15 minut w temp. 180 st. C Najlepiej sprawdzić babeczki za pomocą drewnianego patyczka, jeżeli będzie suchy po wkłuciu oznacza, że babeczki są gotowe.
Upieczone babeczki wyciągamy z pieca i odstawiamy do wystudzenia.

Krem: Śmietanę przelewamy do miski i ubijamy. Pod koniec ubijania, gdy śmietana będzie prawie ubita dodajemy serek Mascaprone i cukier puder. Wszystko dobrze miksujemy do momentu wymieszania się składników.
Około łyżkę kremu przekładamy do osobnej miseczki, dodajemy barwnik i mieszamy. Tak przygotowany krem przekładamy do przygotowanego worka cukierniczego z odpowiednią tylką, najlepiej użyć większego worka aby cały krem się zmieścił. Krem nakładamy za pomocą silikonowej szpatułki na brzegi worka. Robimy mniej więcej 4 czerwone pasy wewnątrz worka, od tylki po prawie brzegi worka. Pozostałą, nie zafarbowaną część kremu przekładamy do worka cukierniczego, uważając aby zbytnio nie zamazać wcześniej zrobionych czerwonych pasków.
Brem wyciskamy na babeczki. Tak przygotowane babeczki przechowujemy w lodówce.
Gotowe!







Komentarze

  1. Wygląda wyśmienicie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i gratuluję

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne! Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Rozgrzewająca kasza manna z jabłkiem i cynamonem - idealna na jesienne śniadanie!

Bienenstich - niemiecki klasyk!

Lemoniada brzoskwiniowa - idealna na upalne dni!