Przejdź do głównej zawartości

Tort czekoladowo - czekoladowy - na specjalne okazje!

Uwielbiam robić torty, kojarzą mi się z dzieciństwem, mama na każde urodziny robiła przepyszny tort, cała rodzina przyjeżdżała, żeby chociaż dostać kawałek.
Pamiętam torty z kremem jajecznym ze swojskich jajek, delikatnym biszkoptem z różyczkami na samej górze. Sama jeszcze nie odważyłam się zrobić kremu jajecznego, ale kto wie :p


Dzisiaj mam dla was delikatny tort z kremem czekoladowym na bazie serka Mascarpone. Idealny na specjalne okazje, w prezencie dla kogoś czy po prostu do weekendowej kawy, co wy na to?


Tort czekoladowo-czekoladowy
(średnica 20 cm)
biszkopt
  • 3 jajka
  • 120 g mąki pszennej
  • 30 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
krem
  • 250 g serka Mascarpone
  • 300 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2-3 łyżki kakao
  • 50 g białej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy stopniowo cukier i miksujemy aż białka będą gładkie i błyszczące. Następnie dodajemy po jednym żółtku, każde miksując do momentu gdy masa będzie jednolita. Mąki, kakao i proszek do pieczenia mieszamy, następnie przesiewamy do masy jajecznej. Delikatnie i dokładnie wszystko mieszamy za pomocą silikonowej łopatki. Pamiętajmy, aby nie "zgasić" masy. Masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem (20 cm średnicy). Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i pieczemy ok. 25-30 minut, by po włożeniu i wyciągnięciu patyczka nie zostało nam na nim surowe ciasto. Po wyciągnięciu biszkoptu z piekarnika zostawiamy go w formie do wystygnięcia. 

Krem: Śmietanę ubijamy, pod koniec wsypujemy cukier puder. Do gotowe śmietany dodajemy serek mascarpone i miksujemy do powstania jednolitej masy. Każda czekoladę drobno siekamy lub trzemy na tarce. Krem dzielimy, 1/3 odkładamy do miski i dodajemy do niego białą czekoladę, delikatnie wszystko mieszając. Do reszty dodajemy gorzką czekoladę i kakao - mieszamy. 

Biszkopt kroimy na 3 części. Układamy dolną część na paterze lub dużym talerzu, następnie nakładamy jasny krem, zostawiając odrobinę do ozdoby. Na krem kładziemy kolejną cześć biszkoptu, następnie ciemny krem, znowu biszkopt i ciemny krem na samą górę i boki. Pozostały krem przekładamy do worka cukierniczego z tylką i dekorujemy tort wedle uznania.

Gotowe!











Komentarze

  1. Bardzo lubię torty, ale nie często je robię, nie potrafię ich tak pięknie udekorować

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Rozgrzewająca kasza manna z jabłkiem i cynamonem - idealna na jesienne śniadanie!

Bienenstich - niemiecki klasyk!

Lemoniada brzoskwiniowa - idealna na upalne dni!