Przejdź do głównej zawartości

Czekoladowa pokusa - ciasto czekoladowe z polewą czekoladową.

Ciasto czekoladowe... chyba każdy je lubi! 
U mnie jest to najczęstsze ciasto, które gości w mojej kuchni. 
Mój tata mówi: "Zrób to takie ciemne" spotkałam się też z komentarzem "Jest lepsze, niż to od Nigelli".

Ciasto jest delikatne, wilgotne, mocno czekoladowe z pyszną polewą. Nadaje się na bazę pod cupcakes, ale również jest idealne samo z cukrem pudrem lub polewą.


Ciasto czekoladowe z polewą czekoladową


  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • 170 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g kakao
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
polewa
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru
Piekarnik nagrzać do 180 ºC. Masło roztapiamy w rondelku lub mikrofalówce i pozostawiamy do ostudzenia. Białko oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier i dalej miksujemy, aż białko będzie jednolite i błyszczące. Do białka dodajemy kolejno żółtka, za każdym razem miksując do uzyskania jednolitej masy. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia mieszamy i w dwóch częściach przesiewamy do masy jajecznej. Wszystko miksujemy na wolnych obrotach. Na sam koniec dodajemy masło i miksujemy, aż wszystko się połączy. Ciasto przekładamy do formy, śr. 26 cm, wkładamy do nagrzanego do 180 st C piekarnika. Ciasto pieczemy ok. 40 minut. Po tym czasie ciasto wyciągamy i pozostawiamy do wystudzenia. 
Polewa: Masło i cukier podgrzać w rondlu do momentu rozpuszczenia się masła. Dodać kakao i energicznie wymieszać. Jeżeli pojawią się grudki polecam dodać 1-2 łyżki ciepłego mleka i wszystko dobrze wymieszać. Ciepłą polewę wylewamy na ciasto. 
Ciasto równie dobrze można posypać cukrem pudrem.
Gotowe!




Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Rozgrzewająca kasza manna z jabłkiem i cynamonem - idealna na jesienne śniadanie!

Bienenstich - niemiecki klasyk!

Lemoniada brzoskwiniowa - idealna na upalne dni!