Ciasto czekoladowe... chyba każdy je lubi!
U mnie jest to najczęstsze ciasto, które gości w mojej kuchni.
Mój tata mówi: "Zrób to takie ciemne" spotkałam się też z komentarzem "Jest lepsze, niż to od Nigelli".
Ciasto jest delikatne, wilgotne, mocno czekoladowe z pyszną polewą. Nadaje się na bazę pod cupcakes, ale również jest idealne samo z cukrem pudrem lub polewą.
Ciasto czekoladowe z polewą czekoladową
Piekarnik nagrzać do 180 ºC. Masło roztapiamy w rondelku lub mikrofalówce i pozostawiamy do ostudzenia. Białko oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier i dalej miksujemy, aż białko będzie jednolite i błyszczące. Do białka dodajemy kolejno żółtka, za każdym razem miksując do uzyskania jednolitej masy. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia mieszamy i w dwóch częściach przesiewamy do masy jajecznej. Wszystko miksujemy na wolnych obrotach. Na sam koniec dodajemy masło i miksujemy, aż wszystko się połączy. Ciasto przekładamy do formy, śr. 26 cm, wkładamy do nagrzanego do 180 st C piekarnika. Ciasto pieczemy ok. 40 minut. Po tym czasie ciasto wyciągamy i pozostawiamy do wystudzenia.
Polewa: Masło i cukier podgrzać w rondlu do momentu rozpuszczenia się masła. Dodać kakao i energicznie wymieszać. Jeżeli pojawią się grudki polecam dodać 1-2 łyżki ciepłego mleka i wszystko dobrze wymieszać. Ciepłą polewę wylewamy na ciasto.
Ciasto równie dobrze można posypać cukrem pudrem.
Gotowe!
U mnie jest to najczęstsze ciasto, które gości w mojej kuchni.
Mój tata mówi: "Zrób to takie ciemne" spotkałam się też z komentarzem "Jest lepsze, niż to od Nigelli".
Ciasto jest delikatne, wilgotne, mocno czekoladowe z pyszną polewą. Nadaje się na bazę pod cupcakes, ale również jest idealne samo z cukrem pudrem lub polewą.
Ciasto czekoladowe z polewą czekoladową
- 200 g masła
- 4 jajka
- 170 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- 50 g kakao
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
polewa
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki cukru
Polewa: Masło i cukier podgrzać w rondlu do momentu rozpuszczenia się masła. Dodać kakao i energicznie wymieszać. Jeżeli pojawią się grudki polecam dodać 1-2 łyżki ciepłego mleka i wszystko dobrze wymieszać. Ciepłą polewę wylewamy na ciasto.
Ciasto równie dobrze można posypać cukrem pudrem.
Gotowe!
Wygląda cudnie, tak intensywnie :)
OdpowiedzUsuńrewelacja:)
OdpowiedzUsuńdodałam odrobinę przyprawy do piernika = pycha :)
OdpowiedzUsuń