Jedno z ciast, bez którego sezon rabarbarowy nie może się rozpocząć.
Sezon na rabarbar w pełni, więc i ciasto musi być!
Mam w planach następne, inne, ale równie dobre.
Przy okazji Światowego Dnia Pieczenia, myślę, że to ciasto będzie idealne, by kogoś obdarować kawałkiem i wywołać na jego twarzy uśmiech : )
Jak zrobić?
Potrzebujecie:
na ciasto drożdżowe:
Rozpuścić je w letnim mleku z łyżką cukru. Odstawiamy do ciepłego miejsca, szybko rosną, więc uważajcie! Uwaga! Nie gotujemy drożdży, mleko powinno być trochę zimniejsze, niż temp. naszego ciała.
Mąkę wsypujemy do miski. Wbijamy jajko i żółtko, dodajemy cukier. Wlewamy drożdże. Wszystko mieszamy, dobrze wyrabiamy. Za pomocą miksera, można też wrzucić wszystko do maszyny na chleb i wybrać opcję 'ciasto na pizze', wtedy ciasto będziemy mieli dobrze wyrobione i wyrośnięte.
Jeżeli nie, można mikserem. Wszystko mieszamy, na sam koniec wlewamy rozpuszczone masło. Masa powinna był gładka i dobrze wyrobiona. Jeżeli jest za mokra, posypcie lekko mąką, jeżeli za sucha dodajcie więcej masła.
Ciasto odstawić na 1h, przykryć bawełnianą ścierką (czystą :p) i odstawić w ciepłe miejsce.
na ciasto:
na pospypkę/kruszonkę:
Gdy ciasto już wyrośnie, na blachę wylewamy odrobinę oleju, rozsmarowujemy i rozprowadzamy ciasto. Nakłuwamy je widelcem, na górę dajemy pokrojony rabarbar. Posypkę trzemy na tarce nad ciastem i mniej więcej równomiernie rozprowadzamy.
Ciasto pieczemy w temp. 180 ºC, przez ok. 30 minut. Musicie zobaczyć, czy czasem Wam się ciasto od spodu nie przypala :D Jeżeli na spodzie będzie już gotowe, a u góry jeszcze blade, włóżcie ciasto na jeden z wyższych poziomów i włączcie opiekanie tylko z góry :)
Najlepiej ciasto smakuje jeszcze ciepłe... posypane cukrem pudrem - pycha! Rozpływa się w ustach!
Polecam, ciasto kojarzy mi się z dzieciństwem, pogodą, raz deszczową raz słoneczną, rodziną, czymś dobrym!
Naprawdę polecam!
To jak? Spróbujesz?
Sezon na rabarbar w pełni, więc i ciasto musi być!
Mam w planach następne, inne, ale równie dobre.
Przy okazji Światowego Dnia Pieczenia, myślę, że to ciasto będzie idealne, by kogoś obdarować kawałkiem i wywołać na jego twarzy uśmiech : )
Jak zrobić?
Potrzebujecie:
na ciasto drożdżowe:
- 400 g mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1/3 kostki masła
- pół szklanki cukru
- szklanka mleka
Rozpuścić je w letnim mleku z łyżką cukru. Odstawiamy do ciepłego miejsca, szybko rosną, więc uważajcie! Uwaga! Nie gotujemy drożdży, mleko powinno być trochę zimniejsze, niż temp. naszego ciała.
Mąkę wsypujemy do miski. Wbijamy jajko i żółtko, dodajemy cukier. Wlewamy drożdże. Wszystko mieszamy, dobrze wyrabiamy. Za pomocą miksera, można też wrzucić wszystko do maszyny na chleb i wybrać opcję 'ciasto na pizze', wtedy ciasto będziemy mieli dobrze wyrobione i wyrośnięte.
Jeżeli nie, można mikserem. Wszystko mieszamy, na sam koniec wlewamy rozpuszczone masło. Masa powinna był gładka i dobrze wyrobiona. Jeżeli jest za mokra, posypcie lekko mąką, jeżeli za sucha dodajcie więcej masła.
Ciasto odstawić na 1h, przykryć bawełnianą ścierką (czystą :p) i odstawić w ciepłe miejsce.
na ciasto:
- 1 kg rabarbaru
na pospypkę/kruszonkę:
- 130 g miękkiego masła
- szklanka cukru, może być potrzebne więcej
- mąka pszenna
Gdy ciasto już wyrośnie, na blachę wylewamy odrobinę oleju, rozsmarowujemy i rozprowadzamy ciasto. Nakłuwamy je widelcem, na górę dajemy pokrojony rabarbar. Posypkę trzemy na tarce nad ciastem i mniej więcej równomiernie rozprowadzamy.
Ciasto pieczemy w temp. 180 ºC, przez ok. 30 minut. Musicie zobaczyć, czy czasem Wam się ciasto od spodu nie przypala :D Jeżeli na spodzie będzie już gotowe, a u góry jeszcze blade, włóżcie ciasto na jeden z wyższych poziomów i włączcie opiekanie tylko z góry :)
Najlepiej ciasto smakuje jeszcze ciepłe... posypane cukrem pudrem - pycha! Rozpływa się w ustach!
Polecam, ciasto kojarzy mi się z dzieciństwem, pogodą, raz deszczową raz słoneczną, rodziną, czymś dobrym!
Naprawdę polecam!
To jak? Spróbujesz?
Mniam, pyszności :) Też takie uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńPyyyszności nad pysznościami ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie : http://snowarskakarolina.blogspot.com/