Ciastka owsiane, jedne z tych wypieków, które królują u mnie w kuchni. Robię je dosyć często, są po prostu pyszne.... Zdarza się czasami, że dodam czegoś nowego i z piekarnika wychodzą całkiem inne, a jednak te same ciastka :p
Czym się różnią od tych "normalnych" (przepis tutaj) owsianych? Tym, że dodałam do nich orzechów, może nic nadzwyczajnego, ale uwierzcie mi, smakują obłędnie!
Ciastka owsiane z orzechami
- 200 g masła
- 3 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka mąki żytniej
- 1 jajko
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka miodu
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masło ucieramy na puch razem z cukrem, na końcu dodajemy jajko. Mieszamy wszystkie suche składniki i dodajemy do masła – dobrze wymieszać. Nabieramy na dłoń ilość ciasta wielkości małego orzecha włoskiego – ja zawsze nabieram mała łyżeczką, wtedy wychodzą idealne, formujemy w kulkę i lekko spłaszczamy, nakładamy na blachę wyłożoną papierem.
UWAGA: Trzeba zachować odstępy ponieważ ciastka dosyć rosną podczas pieczenia.
UWAGA: Trzeba zachować odstępy ponieważ ciastka dosyć rosną podczas pieczenia.
Ciastka pieczemy w temp. 180 ºC przez około 15 minut.
Ciasta są dobre, jeżeli są złote, jeżeli za długo będą w piekarniku, nie smakują już tak dobrze.
Ciasta są dobre, jeżeli są złote, jeżeli za długo będą w piekarniku, nie smakują już tak dobrze.
Ale wyrośnięte Ci się udały :) Wyglądają na bardzo chrupiące i bogato napakowane ;)
OdpowiedzUsuńooo tak, są cudownie chrupiące!
Usuńświetne, domowe ciacha!
OdpowiedzUsuńSmakowicie wyglądają, robiłam wczoraj bardzo podobne, teraz się właśnie nimi zajadam.
OdpowiedzUsuńTakie najlepsze! Maczane w mleku to już w ogóle :)
OdpowiedzUsuńCiastka owsiane w każdej postaci są pyszne :)
OdpowiedzUsuń