Przejdź do głównej zawartości

Ciastka owsiane z orzechami - jedyne w swoim rodzaju!

Ciastka owsiane, jedne z tych wypieków, które królują u mnie w kuchni. Robię je dosyć często, są po prostu pyszne.... Zdarza się czasami, że dodam czegoś nowego i z piekarnika wychodzą całkiem inne, a jednak te same ciastka :p 

Czym się różnią od tych "normalnych" (przepis tutaj) owsianych? Tym, że dodałam do nich orzechów, może nic nadzwyczajnego, ale uwierzcie mi, smakują obłędnie! 

Ciastka owsiane z orzechami
  • 200 g masła
  • 3 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka mąki żytniej
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masło ucieramy na puch razem z cukrem, na końcu dodajemy jajko. Mieszamy wszystkie suche składniki i dodajemy do masła – dobrze wymieszać. Nabieramy na dłoń ilość ciasta wielkości małego orzecha włoskiego – ja zawsze nabieram mała łyżeczką, wtedy wychodzą idealne, formujemy w kulkę i lekko spłaszczamy, nakładamy na blachę wyłożoną papierem.                                                               
UWAGA: Trzeba zachować odstępy ponieważ ciastka dosyć rosną podczas pieczenia.
Ciastka pieczemy w temp. 180 ºC przez około 15 minut.                                                                     
Ciasta są dobre, jeżeli są złote, jeżeli za długo będą w piekarniku, nie smakują już tak dobrze.



Komentarze

  1. Ale wyrośnięte Ci się udały :) Wyglądają na bardzo chrupiące i bogato napakowane ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie wyglądają, robiłam wczoraj bardzo podobne, teraz się właśnie nimi zajadam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie najlepsze! Maczane w mleku to już w ogóle :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciastka owsiane w każdej postaci są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Rozgrzewająca kasza manna z jabłkiem i cynamonem - idealna na jesienne śniadanie!

Bienenstich - niemiecki klasyk!

Lemoniada brzoskwiniowa - idealna na upalne dni!