Przejdź do głównej zawartości

Ciasteczka z masłem orzechowym - idealnie kruche, mocno orzechowe!

Macie tak czasami, że pieczecie coś i na samym początku wiecie już, że będzie to hit?
Ja miałam tak z tymi ciastkami :) Wyszły idealne! Tak wiem, głupio się tak chwalić, ale wierzcie mi, przez ostatni tydzień piekłam je już 3 razy, za każdym razem znikały tak samo szybko jak się pojawiały :p
Jeżeli macie otwarty słoik masła orzechowego w lodówce, jak najbardziej polecam go wykorzystać do tego przepisu! Możecie zrobić również wasze domowe masło, przepis znajdziecie tutaj

Ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą

  • 120 g masła orzechowego*
  • 110 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 80 g trzcinowego cukru pudru
  • 150 g mąki orkiszowej typ 630
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • orzeszki ziemne
  • czekolada gorzka
*polecam użyć gładkiego masła, bez kawałków orzeszków, lepiej nadaje się do ciasteczek

Masło i masło orzechowe przekładamy do miski i miksujemy aż wszystko się połączy i masa zrobi się puszysta. Następnie dodajemy cukier i dobrze mieszamy. Do masy wbijamy jajko i miksujemy do połączenia się składników. 
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do miski z masą maślaną. Wszystko dobrze mieszamy aż powstanie nam gładkie jednolite ciasto. Ciasto przekładamy na folię spożywczą lub kawałek papieru do pieczenia i zawijamy aby powstała nam mała rolada.
Ciasto odstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto odwijamy i kroimy na ok. 1 cm krążki. Kładziemy je na blasze wyłożonej papierem pozostawiając odstępy między nimi. Na ciastka kładziemy kilka orzeszków ziemnych i kawałków drobno pokrojonej czekolady. Ciasteczka pieczemy ok. 10-15 minut w temp. 180 st. C




Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Rozgrzewająca kasza manna z jabłkiem i cynamonem - idealna na jesienne śniadanie!

Bienenstich - niemiecki klasyk!

Lemoniada brzoskwiniowa - idealna na upalne dni!