piątek, 21 kwietnia 2017

Blondie z ciecierzycy - z masłem orzechowym!

Było ciasto z fasoli, mocno czekoladowe jedno z waszych ulubionych ciast na blogu (przepis znajdziecie tutaj). Teraz czas na blondie z ciecierzycy z dodatkiem masła orzechowego. Bardzo wilgotne, orzechowe, a wmieszane kakao daje jeszcze bardziej wyrazisty smak.
Kto chętny na kawałek?

Blondie z ciecierzycy
na blachę wielkości 28x23cm

  • 240 g ciecierzycy *
  • 1 jajko
  • 130 g masła orzechowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
*możecie użyć ciecierzycy z puszki lub namoczyć i ugotować pamiętając, że 240 g już ugotowanej ciecierzycy

Ciecierzycę, masło orzechowe, miód i jajko blendujemy razem. Ja robiłam wszystko w malakserze, jeżeli macie dobry blender ręczny również możecie go użyć. Na sam koniec dodać proszek do pieczenia i wymieszać. 
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać na formę, zostawiając ok. 3-4 łyżki ciasta. Do pozostałego ciasta wsypać kakao i dobrze wymieszać. Kakaowe ciasto rozprowadzić na górze ciasta w formie. Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego na 160 st. C piekarnika i pieczemy ok. 20-30 minut. 
Gotowe!





2 komentarze:

  1. Muszę w końcu coś upichcić z ciecierzycy :) Uwielbiam ją!
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w taki wypadku trzeba zrobić to ciasto! :)

      Usuń