Było ciasto z fasoli, mocno czekoladowe jedno z waszych ulubionych ciast na blogu (przepis znajdziecie tutaj). Teraz czas na blondie z ciecierzycy z dodatkiem masła orzechowego. Bardzo wilgotne, orzechowe, a wmieszane kakao daje jeszcze bardziej wyrazisty smak.
Kto chętny na kawałek?
Blondie z ciecierzycy
na blachę wielkości 28x23cm
Kto chętny na kawałek?
Blondie z ciecierzycy
na blachę wielkości 28x23cm
- 240 g ciecierzycy *
- 1 jajko
- 130 g masła orzechowego
- 2 łyżki miodu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
*możecie użyć ciecierzycy z puszki lub namoczyć i ugotować pamiętając, że 240 g już ugotowanej ciecierzycy
Ciecierzycę, masło orzechowe, miód i jajko blendujemy razem. Ja robiłam wszystko w malakserze, jeżeli macie dobry blender ręczny również możecie go użyć. Na sam koniec dodać proszek do pieczenia i wymieszać.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać na formę, zostawiając ok. 3-4 łyżki ciasta. Do pozostałego ciasta wsypać kakao i dobrze wymieszać. Kakaowe ciasto rozprowadzić na górze ciasta w formie. Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego na 160 st. C piekarnika i pieczemy ok. 20-30 minut.
Gotowe!
Muszę w końcu coś upichcić z ciecierzycy :) Uwielbiam ją!
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
w taki wypadku trzeba zrobić to ciasto! :)
Usuń