Przejdź do głównej zawartości

Lody bananowe z masłem orzechowym i jogurtem naturalnym - bez maszyny!

Ciepło, cieplej i miejmy nadzieję, że tak zostanie :)
Z okazji pierwszego dnia lata, mam dla was przepis na domowe lody. Bez kilograma cukru czy tłustej śmietany. Robi się je łatwo, nie potrzebujecie specjalnej maszynki do lodów czy specjalnych urządzeń - wystarczy zamrażalka.

Lody bananowe z masłem orzechowym
na 2 porcje lodów

  • 2 dojrzałe banany
  • 3 łyżki masła orzechowego (najlepiej domowego - przepis tutaj)
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • miód / cukier trzcinowy - opcjonalnie
Banany, masło orzechowe i jogurt naturalny przekładamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Opcjonalnie, jeżeli ktoś chce słodsze lody, można dodać trochę miodu/cukru trzcinowego wedle uznania. Masę przekładamy do plastikowego pojemnika, najlepiej o dużej powierzchni, żeby masa szybciej się mroziła. Pudełko wkładamy do zamrażalki. Co ok. 30 minut mieszamy masę, żeby równomiernie się mroziła. Gdy konsystencja lodów będzie nam odpowiadać (u mnie trwało ok. 1,5 godziny), przekładamy lody do miseczek, dajemy ulubione dodatki i gotowe!




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Rozgrzewająca kasza manna z jabłkiem i cynamonem - idealna na jesienne śniadanie!

Bienenstich - niemiecki klasyk!

Lemoniada brzoskwiniowa - idealna na upalne dni!