Dzień dziecka! Słońce świeci coraz mocniej, temperatura coraz wyższa. Chcecie zaskoczyć dzisiaj wasze pociechy? Co powiecie na lody i to domowe? :) Dzisiaj mam dla was przepis na sorbet rabarbarowy :) Orzeźwiający, kwaśny, a zarazem słodki - jak dla mnie połączenie idealne :)
Co wy na to?
Sorbet z karmelizowanym rabarbarem
- 350 g rabarbaru
- ok. 40 g cukru trzcinowego
- sok z połowy cytryny
- 100 ml wody
Cukier wsypujemy do rondelka i podgrzewamy. Łodygi rabarbaru myjemy i kroimy. Gdy cukier się już rozpuści i zacznie się "pienić" (UWAGA! cukier może szybko się przypalić!) wrzucamy do niego pokrojony rabarbar i wlewamy sok z cytryny i wodę. Mieszamy wszytko i pozostawiamy na małym ogniu, aż rabarbar całkowicie zmięknie. Tak gotowy rabarbar blendujemy na gładką i jednolitą masę. Tak przygotowany mus z rabarbaru przekładamy do płaskiego, szerokiego pojemnika i wkładamy do zamrażalki. Co ok. 30 minut mieszamy aby równomiernie się mroziło. Po ok. 2 godzinach (zależy od temperatury w zamrażalce) przekładamy sorbet do miseczek i gotowe!
jutro wypróbuję:) chyba wkradł się mały błąd, zmywarka zamiast zamrażarki:) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńjejku, teraz zauważyłam - już poprawione :) dziękuję i czekam na informacje jak wyszło :)
Usuń