środa, 12 lutego 2014

Tarta mocno czekoladowa.

UWAGA! Grozi nałogiem czekoladowym  : D

Dzisiaj mam dla was przepis na tartę czekoladową, jest nie za słodka, idealnie czekoladowa. 
Można ją zrobić na jakąś specjalną okazję, myślę, że zbliżające się walentynki są dobrym momentem.
Może i wygląda na skomplikowaną, ale wcale taka nie jest. 

Naprawdę warto ją zrobić, można posypać cukrowymi serduszkami lub upiec  i będzie idealna dla waszej drugiej połówki!

Jak zrobić?

Potrzebujecie:

   na ciasto:

  •  120 g miękkiego masła
  • 90 g cukru pudru
  • 30 g mielonych migdałów
  • 2 jajka
  • 250 g mąki

na masę czekoladową

  •  250 g gorzkiej czekolady/kuwertury (min. 67% kakao)
  •  350 g śmietany 36%
  •  2 jajka
  •  2 żółtka
  •  150 ml mleka
  •  1/4 łyżeczki pieprzu Cayenne

Ciasto:
 masło zmiksować razem z cukrem aż powstanie gładka, jednolita masa. Następnie dodać migdały i jajka, dobrze wymieszać. Dodać ok. 60 g mąki, wymieszać jeszcze mikserem, następnie wsypać całą resztę i najlepiej ręcznie wyrobić ciasto. 
Ciasto wstawić do lodówki na 1 godzinę. 
Schłodzone ciasto, rozprowadzić po tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. 
Przykryć folią aluminiową i włożyć do nagrzanego na 160 ºC na około 15 minut. Nie musi być do końca wypieczone, bo tak i tak będzie się jeszcze piekło :D

Masa czekoladowa:

Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Śmietanę podgrzać w garnku, nie doprowadzając do wrzenia. Jajka wymieszać z mlekiem i pieprzem. Śmietanę wlać do czekolady, dobrze wymieszać, następnie dodać masę z jajkami. Wszystko wymieszać, aż wszystkie składniki się połączą. Masę wylać na ciasto. Włożyć do piekarnika na 30-40 minut. Musicie zobaczyć czy masa się ścięła. Poruszać formą, jeżeli widzicie, że masa bardzo się rusza, zostawcie jeszcze. Gdy już się upewnicie, że ciasto jest gotowe, wyciągnijcie i zostawcie do ostudzenia. Gdy już będzie ostudzone, włóżcie do lodówki na ok. 30 minut. 


Ja na sam koniec posypałam tartę cukrowymi serduszkami, idealnie pasuje na Walentynki!

Zapraszam!














1 komentarz: