czwartek, 20 lutego 2014

Kaiserschmarrn.

Kaiserschamrrn - deser austriacki, lekki idealny na deser, a nawet na śniadanie.
Robi się go szybko, jemy z ulubioną konfiturą, dżemem czy posypane tylko cukrem pudrem.

Ja mam dla was przepis na dosyć dużo, około 6 dużych placków, które potem jeszcze rozrywamy, więc wychodzi duuuużżżoo : D

potrzebujecie:


  • 6 jajek
  • 375 g mąki
  • 1/2 litra mleka
  • 200 g cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
  • dżem/powidła/konfitura


Żółtka, mąkę, cukier, proszek i mleko mieszamy razem, aż powstanie jednolita gęsta masa. Białka ubijamy na sztywną pianę, mieszamy delikatnie z całą masą. Patelnię rozgrzewamy, lekko natłuszczamy, wylewamy na nią ciasto, oczywiście nie całe. Zależy to od wielkości patelni, ja mam dosyć dużą, więc ciasta wlewałam około jednej chochli, tak aby zakryła całą jej powierzchnię. Smażymy, aż ciasto się zetnie, smażymy każdą stronę na złoty kolor. No i tak do momentu aż ciasto się wam skończy. Teraz musicie placki potargać, niektórzy robią to na patelni, rwą na małe części. Ja ściągnęłam z patelni i rozrywałam na talerzu, więc jak chcecie.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem, podać z konfiturą i tyle!
Smacznego!












Kuchnia niemiecka

1 komentarz: