Przejdź do głównej zawartości

Serniczki waniliowe w słoiczku.

No i mój pierwszy przepis tutaj. Stwierdziłam, że musi być wyjątkowy, coś co pasowało by dodatkowo na urodziny bloga.
Sernik waniliowy w słoiczku, coś co dawno chciałam już zrobić, wygląda naprawdę dobrze, pachnie też, co do smaku pewnie będzie cudowny, ale to napisze wam dopiero jutro, bo będzie jutro konsumowany!

Jest łatwy do zrobienia, idealny do kawy, nie trzeba piec wielkiego sernika w formie, wystarczy odrobina sera, śmietany i to co macie w szafce. Naprawdę!

Potrzebujecie (na 4 porcje):

  • 250 g sera twarogowego
  • 200 g śmietany 36% (gęstej)
  • 1 jajko
  • łyżka mąki pszennej
  • laska wanilii
  • cukier waniliowy (u mnie 1 łyżka)
  • ok. 100 g ciastek pełnoziarnistych
  • 50 g gorzkiej czekolady
Potrzebujemy 4 słoiczki i naczynie żaroodporne. Ciasta rozdrabniamy w moździerzu, zostawiamy mniej więcej dwa ciasta na dekorację, ciasta rozsypujemy na dno słoików. Piekarnik nagrzewamy do 160ºC - termoobieg.
Ser musimy zmielić, ja zrobiłam to blenderem, na tak małą ilość wystarczyło. Do sera dodałam około 100 g śmietany i miksowałam tak długo aż nie będzie grudek. Od tego momentu ser będziemy miksować mikserem lub jak ktoś chce w maszynie. Do sera dodajemy cukier, jajko, mąkę. Laskę wanilii przekrawamy i dodajemy tylko połowę ziarenek ze środka do masy, wszystko dobrze mieszamy i rozdzielamy mniej więcej do 2/3 wysokości słoików. Słoiki przekładamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy tam gorącą wodę, aby słoiczki były przynajmniej do połowy zakryte. Wszystko wkładamy do piekarnika na około 20-25 minut. Ser na zewnątrz musi być ścięty a w środku lekko płynny. Serniczki wyciągamy i odstawiamy do wystudzenia.
W czasie gdy słoiki są w piekarniku, przygotowujemy polewę. Śmietanę która nam została podgrzewamy, najlepiej w kąpieli wodnej, dodajemy czekoladę i mieszamy tak długo aż wszystko się rozpuści i połączy.
Na serniczki wylewamy polewę, tak aby pokryła cały wierzch, na samą górę sypiemy odrobinę pokruszonych ciastek i gotowe!

Smacznego!







Zapraszam!






Komentarze

  1. Gratuluję przeprowadzki, podobno blogspot jest wygodniejszy. Pewnie niedługo sama to ocenisz ;) Zrobisz nam takie serniczki na jakąś imprezę ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm, wybornie musiały smakować. Ależ mam smak teraz na te serniczki ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Rozgrzewająca kasza manna z jabłkiem i cynamonem - idealna na jesienne śniadanie!

Bienenstich - niemiecki klasyk!

Lemoniada brzoskwiniowa - idealna na upalne dni!