Przejdź do głównej zawartości

Zdrowo! Batoniki musli na drugie śniadanie.

Dzisiaj mam dla was bardzo zdrową wersję drugiego śniadania. Są to batoniki musli. Dodadzą nam energii i pomogą w myśleniu, w szkole czy na studiach.
Możecie do nich dodać cokolwiek zechcecie, orzechy, rodzynki, suszone owoce, czekoladę itp. Wystarczy ładnie zapakować i drugie śniadanie gotowe!

Batony zrobiłam z tego co miałam w szafkach, nie wychodząc do sklepu :D

Jak zrobić?

Potrzebujecie:

  • 350 g mieszanki musli, ja użyłam takiej z orzechami i rodzynkami, możecie równie dobrze użyć samych płatków owsianych i dodać do nich orzechów i rodzynek
  • 100 g orzechów włoskich
  • 10 g siemienia lnianego (nasiona)
  • 10 g wiórków kokosowych
  • 10 g ziaren słonecznika
  • 20 g czekolady

Na syrop:

  • 400 ml śmietany 30%
  • 100 g cukru
  • łyżka miodu

Piekarnik nagrzać do 150 ºC. Śmietanę razem z cukrem i miodem podgrzać i gotować na małym  ogniu aż wszystko trochę zgęstnieje, odstawić do wystudzenia. Gdy syrop będzie zimny, automatycznie bardziej zgęstnieje.

Wszystkie suche składniki wymieszać, czekoladę i orzechy wcześniej trochę posiekać. Syrop wlać do suchych składników i wszystko dobrze wymieszać. Masę przełożyć na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, blacha wymiary - 35x20 cm. Masę wyrównać i lekko ubić. Wstawić do piekarnika na ok. 30 min. Następnie wyciągnąć, pokroić na dowolne części i odstawić do wystudzenia. Pokrojone i wystudzone batoniki można zapakować do papieru i zawiązać wstążką. Gotowe!





Komentarze

  1. z cukrem i śmietaną kremówką to one zdrowe juz nie są.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale na pewno zdrowsze od kupnych, gdzie oprócz cukru jest wiele innych składników których nazw nie da się przeczytać :D

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Rozgrzewająca kasza manna z jabłkiem i cynamonem - idealna na jesienne śniadanie!

Bienenstich - niemiecki klasyk!

Lemoniada brzoskwiniowa - idealna na upalne dni!