Dzisiaj mam dla was bardzo zdrową wersję drugiego śniadania. Są to batoniki musli. Dodadzą nam energii i pomogą w myśleniu, w szkole czy na studiach.
Możecie do nich dodać cokolwiek zechcecie, orzechy, rodzynki, suszone owoce, czekoladę itp. Wystarczy ładnie zapakować i drugie śniadanie gotowe!
Batony zrobiłam z tego co miałam w szafkach, nie wychodząc do sklepu :D
Jak zrobić?
Potrzebujecie:
Na syrop:
Piekarnik nagrzać do 150 ºC. Śmietanę razem z cukrem i miodem podgrzać i gotować na małym ogniu aż wszystko trochę zgęstnieje, odstawić do wystudzenia. Gdy syrop będzie zimny, automatycznie bardziej zgęstnieje.
Wszystkie suche składniki wymieszać, czekoladę i orzechy wcześniej trochę posiekać. Syrop wlać do suchych składników i wszystko dobrze wymieszać. Masę przełożyć na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, blacha wymiary - 35x20 cm. Masę wyrównać i lekko ubić. Wstawić do piekarnika na ok. 30 min. Następnie wyciągnąć, pokroić na dowolne części i odstawić do wystudzenia. Pokrojone i wystudzone batoniki można zapakować do papieru i zawiązać wstążką. Gotowe!
Możecie do nich dodać cokolwiek zechcecie, orzechy, rodzynki, suszone owoce, czekoladę itp. Wystarczy ładnie zapakować i drugie śniadanie gotowe!
Batony zrobiłam z tego co miałam w szafkach, nie wychodząc do sklepu :D
Jak zrobić?
Potrzebujecie:
- 350 g mieszanki musli, ja użyłam takiej z orzechami i rodzynkami, możecie równie dobrze użyć samych płatków owsianych i dodać do nich orzechów i rodzynek
- 100 g orzechów włoskich
- 10 g siemienia lnianego (nasiona)
- 10 g wiórków kokosowych
- 10 g ziaren słonecznika
- 20 g czekolady
Na syrop:
- 400 ml śmietany 30%
- 100 g cukru
- łyżka miodu
Piekarnik nagrzać do 150 ºC. Śmietanę razem z cukrem i miodem podgrzać i gotować na małym ogniu aż wszystko trochę zgęstnieje, odstawić do wystudzenia. Gdy syrop będzie zimny, automatycznie bardziej zgęstnieje.
Wszystkie suche składniki wymieszać, czekoladę i orzechy wcześniej trochę posiekać. Syrop wlać do suchych składników i wszystko dobrze wymieszać. Masę przełożyć na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, blacha wymiary - 35x20 cm. Masę wyrównać i lekko ubić. Wstawić do piekarnika na ok. 30 min. Następnie wyciągnąć, pokroić na dowolne części i odstawić do wystudzenia. Pokrojone i wystudzone batoniki można zapakować do papieru i zawiązać wstążką. Gotowe!
z cukrem i śmietaną kremówką to one zdrowe juz nie są.
OdpowiedzUsuńale na pewno zdrowsze od kupnych, gdzie oprócz cukru jest wiele innych składników których nazw nie da się przeczytać :D
Usuń