No i jak pomyślałam tak zrobię, a co dokładnie? Najczęściej komentowane i oglądane przepisy z mojego starego bloga, przeniosę tutaj. Po co? Żeby nowi czytelnicy wiedzieli co dobre, a starzy przypomnieli sobie i upiekli, bo po waszych komentarzach do przepisów, wiadomo, że warto! :D Co wy na to?
No to dzisiaj czas na ciasto cytrynowe, moje ulubione
kilka komentarzy na temat tego ciasta:
Ciasto cytrynowe
No to dzisiaj czas na ciasto cytrynowe, moje ulubione
kilka komentarzy na temat tego ciasta:
Ciasto super … jakie proste … ale smaczne i długo mi się z tym nie zeszło , super….
Ciasto pychota! Wyszło idealne! :)
Wygląda na cudownie mięciutkie :)
Ciasto cytrynowe
- 250 g masła lub margaryny
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 200 g mąki pszennej
- 75 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z co najmniej jednej cytryny
- sok z połówki cytryny
- (cytrynę można zastąpić limonką, wtedy radzę dać skórkę z 2 limonek, ale dalej sok z połówki)
na lukier:
- 100 g cukru pudru
- sok z jednej cytryny/limonki
Masło/margarynę ubić na gładką masę razem z cukrem, sokiem i skórką z cytryny. Wszystko dobrze miksować do połączenia. Kolejno do masy wbijać jaka, każde miksując do połączenia się całej masy. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i w dwóch porcjach dodać do masy. Wszystko dobrze wymieszać za pomocą miksera. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem (35x20cm). Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez ok. 35 minut.
Cukier puder wsypać do miseczki, wlać do niego sok z cytryny i wszystko dobrze wymieszać.
Gdy ciasto będzie już gotowe, polać je całe lukrem i pozostawić do wystudzenia.
Gotowe!
Cukier puder wsypać do miseczki, wlać do niego sok z cytryny i wszystko dobrze wymieszać.
Gdy ciasto będzie już gotowe, polać je całe lukrem i pozostawić do wystudzenia.
Gotowe!
Chodzi za mną takie ciacho :) Pycha !
OdpowiedzUsuńWłaśnie siedzi w piecu :)
OdpowiedzUsuńcieszę się bardzo :D i życzę smacznego!
Usuń