Przejdź do głównej zawartości

Ciasto cytrynowe - najlepsze!

No i jak pomyślałam tak zrobię, a co dokładnie? Najczęściej komentowane i oglądane przepisy z mojego starego bloga, przeniosę tutaj. Po co? Żeby nowi czytelnicy wiedzieli co dobre, a starzy przypomnieli sobie i upiekli, bo po waszych komentarzach do przepisów, wiadomo, że warto! :D Co wy na to?

No to dzisiaj czas na ciasto cytrynowe, moje ulubione


kilka komentarzy na temat tego ciasta:

~miki pisze:
Ciasto super … jakie proste … ale smaczne i długo mi się z tym nie zeszło , super….
~barbarka pisze:
Ciasto pychota!  Wyszło idealne! :)
~gin pisze:
Wygląda na cudownie mięciutkie :)


Ciasto cytrynowe 

  • 250 g masła lub margaryny
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 75 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z co najmniej jednej cytryny
  • sok z połówki cytryny
  • (cytrynę można zastąpić limonką, wtedy radzę dać skórkę z 2 limonek, ale dalej sok z połówki)

na lukier:

  • 100 g cukru pudru
  • sok z jednej cytryny/limonki

Masło/margarynę ubić na gładką masę razem z cukrem, sokiem i skórką z cytryny. Wszystko dobrze miksować do połączenia. Kolejno do masy wbijać jaka, każde miksując do połączenia się całej masy. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i w dwóch porcjach dodać do masy. Wszystko dobrze wymieszać za pomocą miksera. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem (35x20cm). Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez ok. 35 minut. 
Cukier puder wsypać do miseczki, wlać do niego sok z cytryny i wszystko dobrze wymieszać. 
Gdy ciasto będzie już gotowe, polać je całe lukrem i pozostawić do wystudzenia.
Gotowe!





Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Rozgrzewająca kasza manna z jabłkiem i cynamonem - idealna na jesienne śniadanie!

Bienenstich - niemiecki klasyk!

Lemoniada brzoskwiniowa - idealna na upalne dni!