Przejdź do głównej zawartości

Ciasto krówka - najlepsze

Ciasto jest po prostu pyszne! Śmietana nie jest słodka, biszkopt też nie, za to masa na samej górze... pycha! Płynąca, domowej roboty masa krówkowa / dulce de leche. Nie może się równać z tymi gotowymi masami które można kupić w sklepie. Może trochę długo się ją gotuje, ale za to co potem mamy... ten smak!!!
Jak to już pisałam na facebook'u - płynne szczęście!

No to jak zrobić taką domową dulce de leche?
Bardzo łatwo:

Potrzebujecie puszkę mleka skondensowanego, którą trzeba gotować przez 3 godziny. Ja gotowałam w szybkowarze 2 godziny i była idealna.
Uwaga, otwarcie puszki grozi zjedzeniem całego środka, przed wyłożeniem na ciasto!! :D



A jak zrobić ciasto? Jest to bardzo proste!
Inspirowałam się tym przepisem, pozmieniałam go tylko trochę -> klik

Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białko oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy, pod koniec dodajemy cukier. Następnie dodajemy żółtka, każde osobno, nadal ubijając.
Mieszamy wszystkie sypkie składniki i przesiewamy do jajek. Wszystko delikatnie i dobrze wymieszać. Ciasto wylać na blasze (u mnie wymiary 20x30), wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut. 

Do przełożenia:
 600 ml śmietany'
2 łyżki żelatyny
100 ml gorącej wody

Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, mieszamy aż do rozpuszczenia, odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy, na sam koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę, dobrze wymieszać.

Biszkopt, już wystudzony, przekrawamy na pół, możemy trochę nasączyć wodą. Na jednej części rozprowadzamy śmietanę, przykrywamy drugą częścią i odstawiamy do lodówki, żeby śmietana mogła stężeć.

Na górę:
200 g mielonych orzechów włoskich 
1 puszka gotowanego mleka skondensowanego

Jeżeli po otwarciu puszki, masa będzie dosyć gęsta, wystarczy włożyć ją do gorącej wody i mieszać, aż zrobi się lekko płynna. Ciasto wyciągnąć z lodówki, na samą górę rozsmarować masę, następnie posypać orzechami. Wstawić jeszcze raz do lodówki na jakieś 30 minut i można podawać!






Ciasto jest naprawdę dobre! Jeszcze to dulce de leche.... pycha!!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Rozgrzewająca kasza manna z jabłkiem i cynamonem - idealna na jesienne śniadanie!

Bienenstich - niemiecki klasyk!

Lemoniada brzoskwiniowa - idealna na upalne dni!